Gyümölcsök egy fotón

Ezeknek a gyümölcsöknek a fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

Számos kutatás bizonyítja, hogy a lila gyümölcsök és zöldségek rendkívül jót tesznek nekünk. Az antociánokkal pigmentált lila (vagy kék vagy piros) gyümölcsök és zöldségek egészségügyi előnyei közé tartozik többek között a krónikus gyulladások alacsonyabb szintje, a szívbetegségek, valamint a cukorbetegség kockázatának csökkenése.


A Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban januárban publikált tanulmány szerint pedig még több bizonyítékunk van arra, hogy a lila mennyire hatásos: a növényekben található antociánok olyan tulajdonságokkal rendelkezhetnek, amelyek segíthetnek csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A finnországi Turkui Egyetem élelmiszertudományi részlegének kutatói áttekintették az antociánokkal – az antioxidánsokkal, amelyek bizonyos gyümölcsök, zöldségek és gyökerek vörös, lila és kék színét adják – kapcsolatos korábbi tanulmányok eredményeit, melyek alapján megállapították, hogy több tényező is szerepet játszhat abban, hogy csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Az antociánok hatással lehetnek:

  • Az energia anyagcserére
  • a bél mikrobiomra
  • a gyulladás szintjére
  • bizonyos tápanyagok felszívódásának módjára

Az antociánok emellett különösen hatékonyan csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ha acilezettek, vagyis olyan szerkezetűek, hogy a cukormolekulához egy acilcsoportnak nevezett atomcsoportot adnak. Probiotikus tulajdonságaiknak köszönhetően úgy tűnik, hogy az acilezett antociánok a nem acilált antociánoknál jelentősebb mértékben segítenek csökkenteni a cukorbetegség kockázatát.

„Az acilezés a fizikai és kémiai tulajdonságok megváltoztatásán túlmenően befolyásolja az antociánok felszívódásának és metabolizálódásának módját is”

– mondta Kang Chen, posztdoktori kutató a University of Turku Newsnak.

Elemzési eredményeik alapján a tudósok úgy vélik, hogy az acilezett antociánok segíthetnek javítani a bélgátat úgy, hogy bizonyos tápanyagok jobb felszívódását, valamint a vércukorszint és a koleszterinszint jobb szabályozását lehetővé teszik.

A legnagyobb mennyiségű acilezett antocián a természetben a következőkben van jelen:

  • lila burgonya
  • lila édesburgonya
  • retek
  • lila sárgarépa
  • Lila/vörös káposzta

Az áfonya és az eperfa többnyire nem acilezett antociánokat tartalmaz (ennek ellenére még mindig rengeteg egyéb egészségügyi előnnyel rendelkeznek, és abszolút részei lehetnek egy kiegyensúlyozott, egészségfejlesztő étrendnek). Ráadásul a kutatók megerősítik, hogy minden antociánokat tartalmazó élelmiszer segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, csak különböző módokon keresztül és eltérő hatásfokkal.

„A legújabb kutatások kimutatták, hogy az acilezett és a nem acilált antociánok különböző módon befolyásolhatják a 2-es típusú cukorbetegséget”

– teszi hozzá Chen.

(EatingWell)

Nyitókép: Photo by Julia Zolotova on Unsplash