
Nem csak fűszer, de gyógyászati csodaszer is ez a növény
A kakukkfüvet elsősorban ínycsiklandó fűszerként ismerjük, pedig gyógyító hatással is bír. Az eredetileg a mediterrán térségből származó növény ma már bárhol könnyen hozzáférhető, amely többek között csillapítja a köhögést, antioxidáns és kiváló penészölő is.
A kakukkfűnek, más néven Thymus vulgarisnak több mint 350 fajtája létezik. Széles hatásspektrumú, az árvacsalánfélék családjába tartozó gyógynövény, melynek leveleit, virágait és illóolaját is használják gyógyító célokra. Ezek antibakteriális, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásai is ismertek, emellett köhögéscsillapításra, nyálkaoldásra és köptetőként is alkalmazzák – írja a haszon.hu.
A kakukkfű májusban és júniusban virágzó, fás szárú, évelő félcserje, virága lila vagy bíborszínű.
Légúti megbetegedések esetén a kakukkfűtea segíthet, mivel enyhíti a torokfájást és a köhögést, de alkalmazhatjuk menstruációs görcsök enyhítésére, bőrfertőtlenítésre és sebgyógyításra is. Illóolaja gombaölő hatású, és rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezhet, kiváltképp vastagbél- és mellrák esetén. Nem utolsósorban hangulatjavító, immunitásfokozó és penészölő szer.
Persze a kakukkfüvet kulináris célokra is használják: húsok, halak, zöldségek kiváló kiegészítője lehet, és antioxidáns tulajdonsága miatt az olajok stabilitásának növelését is elősegíti. Friss vagy szárított leveleit mediterrán ételekhez felfrissítéséhez használják a pestótól kezdve a paradicsomos tésztaszószokon át a tejszínes fogásokig.
Jó hír, hogy nem igényel különösebb gondozást, akár a balkonon, cserépben is sikerrel termeszthetjük.
Ha más gyulladáscsökkentő italt keresünk: Ezt a gyulladáscsökkentő italt minden nap fogyasztanunk kéne
Gyulladáscsökkentő élelmiszerek
A krónikus gyulladások kialakulásának kockázata ellen több élelmiszert is bevethetünk.
Ilyenek például az alábbiak:
Csontleves: Ez a leves csontok, zöldségek és fűszerek lassú főzésével készül. A csontokból kiszivárgó tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok miatt érdemes fogyasztani, de kollagén- és elektrolittartalma is hasznos, valamint gyulladáscsökkentő aminosavakat is tartalmaz.
Zabital: A benne található béta-glükán oldható rosttípus, ami összefüggésbe hozható a gyulladások és a szívbetegségek kockázatának csökkenésével.
Kávé: Egyik kedvenc italunk tele van antioxidánsokkal és polifenolokkal, melyek csökkentik a testben található gyulladásokat és egyéb krónikus betegségek kockázatát.
Zöld tea: Szintén tele van polifenolokkal, melyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak.
Gyömbér tea: Növényi vegyületei, mint például a gingerolok antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.
Aszaltszilvalé: Polifenol- és antioxidánstartalma segíthet a gyulladások elleni védelemben.
Aranytej: A kurkumás „lattéhoz” a kurkumát és a gyömbért mandula- vagy kókuszitalban kell megfőzni. A kurkumin jótékony hatással van a gyulladásokra.
Nyitókép: Shutterstock