egy nő fújja az orrát egy kanapén

Orrdugulással küzdesz? Ezek az élelmiszerek is okozhatják

Ismered azt az érzést, amit akkor mindened bedugul, fájnak az arcüreged és úgy érzed, nem kapsz levegőt? Akár megfázással, akár allergiával küzdesz, akár légszennyezést lélegzel be, az orrod sokféle okból eldugulhat.


Miért történik ez? Talán meglepődsz, ha megtudod, hogy az ételek és italok is szerepet játszanak ebben. Amikor valami (például egy fertőzés vagy allergének) irritálja az orrnyálkahártyát, az gyulladást és duzzanatot okoz, és a szervezeted több nyálkát termel, hogy megpróbálja kitisztítani azt.

Azonban jó tudatosítani azt is, hogy vannak olyan ételek és italok, amelyek súlyosbíthatják az orrdugulást, mert befolyásolják a nyálka felhalmozódását és áramlását, valamint az immunrendszert. Mutatjuk, melyek ezek.

​Tejtermékek

Előfordulhat, hogy tejtermékek fogyasztása után jobban érzed a gyulladást. Ha valaki allergiás a kazeinre, a tejben található fehérjére, az fokozhatja a nyálkatermelést és a torlódást. A kazein nemcsak más tejtermékekben, például joghurtokban és sajtokban található, hanem olyan élelmiszerekben is megbújhat, amelyekre nem is számítanánk, például tonhalkonzervekben vagy csokoládéban.

​Magas hisztamintartalmú élelmiszerek

A hisztamin egy olyan vegyi anyag, amelyet az immunrendszerünk termel, amikor fenyegetést tapasztal, például egy potenciális allergént. Ha a hisztamin felhalmozódik, és nincs elég enzimünk ami lebontja, akkor hisztamin-intoleranciánk lesz. Ez számos tünethez vezethet, többek között emésztési problémákhoz, fejfájáshoz, bőrirritációhoz és orrduguláshoz.

Bizonyos ételek és italok módon nagy mennyiségű hisztamint tartalmaznak. Ha hisztamin-intoleranciád van, a tüneteid súlyosbodhatnak tőlük. Ezek közé tartozik: a legtöbb feldolgozott hús (például kolbász és szalonna), érlelt sajtok, erjesztett élelmiszerek (például savanyú káposzta és kimchi), erjesztett italok (például alkohol és kombucha), szárított gyümölcsök (például mazsola és sárgabarack), valamint egyes zöldségek és gyümölcsök (például paradicsom és citrusfélék).

​Szalicilátokat tartalmazó élelmiszerek

egy t\u00e1l bab

Fotó: Shutterstock

Egyes emberek érzékenyebbek lehetnek a szalicilátokra (növények által termelt természetes vegyi anyagok), amelyek szintén orrdugulást válthatnak ki.

A nagy mennyiségű szalicilátot tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak bizonyos hüvelyesek (például lencse és bab), zöldségek és gyümölcsök (például karfiol és eper), gabonafélék (például hajdina vagy kukorica), valamint fűszernövények és fűszerek (például rozmaring és kakukkfű).

​Sült ételek

Egyes növényi olajok (például a kukoricaolaj és a szójaolaj), amelyeket a sült ételek sütéséhez használnak, magas omega-6 zsírsavtartalmúak, és ezek túl sok fogyasztása gyulladáshoz vezethet. Amikor orrdugulással küzdesz, az orrmelléküregeket bélelő szövetek már begyulladtak.

​Hozzáadott cukrok

A finomított cukrok (nem a gyümölcsökben lévő természetes cukrok) hatására a szervezet citokineket szabadít fel, ami gyulladáshoz vezethet. Ezek a hozzáadott cukrok gyakran megtalálhatóak az üdítőkben, desszertekben, gyümölcslevekben, szószokban, salátaöntetekben, gabonapelyhekben és más élelmiszerekben.

Forrás: HuffPost

Nyitókép: Shutterstock