
Kávéimádok, figyelem: kedvenc italunk új egészségügyi előnyét fedezték fel
Bár a kávéfogyasztóknak nem nagyon van szükségük még egy ürügyre ahhoz, hogy kedvenc feketéjüket fogyasszák, van egy jó hírünk számukra: egy új kutatás szerint a kávé jótékony hatással van a bélrendszer egészségére.
Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert kávéról már régóta kiderült, hogy számos egészségügyi előnye van. Valójában több ezer jótékony vegyületet tartalmaz, amelyek segítenek javítani a szellemi éberséget, csökkenteni a gyulladást, támogatják a szív egészségét, és még az edzés utáni izomfájdalmakat is csökkentik.
A Nature Microbiology nevű szaklapban nemrég megjelent tanulmány a kávé egy új előnyét tárja fel: a kutatások szerint elősegíti a jótékony bélbaktériumok számának növekedését.
Még több jótékony hatás: Egy jó kávét? – A kávézás 4 pozitív egészségügyi hatása
Mit fedeztek fel a kutatók?
A tanulmányban a kutatók 22 867 résztvevő székletmintáit elemezték, hogy megértsék a kávé bélbaktériumokra gyakorolt hatását. A résztvevőket három csoportba sorolták:
- „kávét soha nem fogyasztók” (azok, akik havonta kevesebb mint három csészével isznak)
- „mérsékelt” kávéfogyasztók (azok, akik havonta legalább három csészével, de legfeljebb napi három csészével fogyasztanak kávét)
- „nagy kávéfogyasztók” (azok, akik naponta három vagy több csészével isznak).
A kutatók megállapították, hogy a kávéivókban magas volt egy bizonyos baktériumtörzs, az L. asaccharolyticus szintje.
Az eredmények arra utalnak, hogy a kávéfogyasztás pozitív hatással lehet a bélrendszerre, mivel elősegíti a jó baktériumok növekedését − ez pedig jótékony hatás a kávéfogyasztók számára.
Mennyire fontos, hogy a bélrendszerünk egészséges legyen?
„Kiderült, hogy a bélben lévő mikrobiom valószínűleg sokkal fontosabb, mint azt valaha is gondoltuk”
− mondja Dr. Michael Caplan, a Chicagói Egyetem klinikai professzora.
A bélrendszerünkben található jótékony baktériumok alapvető fontosságúak az általános egészségünk szempontjából, és a változatos mikrobiom létfontosságú. Caplan szerint az egészséges bélrendszer segíthet megelőzni az utazás alatt előforduló hasmenést, az antibiotikum okozta hasmenést, és még az elhízás, a szívbetegségek és a kemoterápia eredményeinek kezelésében is szerepet játszhat.
Bélrendszerünkben található az immunsejtjeink többsége is, így létfontosságú, hogy megvédjük azt. Az egészséges bélrendszer emellett támogatja az emésztést, csökkenti a gyulladást, és befolyásolja a mentális képességeinket is. Talán többünkkel előfordult már, hogy amikor idegesek voltunk, a bélrendszerünk is elkezdett nyugtalankodni. Ebből is látszik, hogy a bélrendszerünk és az agyunk milyen szoros kapcsolatban áll.
Lehet, hogy át fogod gondolni a reggeli szokásaidat: Mennyire rossz a kávé hatása az üres gyomorra?
Pontosan hogyan fokozza a kávé a jótékony baktériumok számát?
Fotó: Unsplash
Dr. Chaplan rámutat, hogy valójában nem csak a koffein fokozza a jótékony baktériumok számát, hiszen még a koffeinmentes kávé fogyasztása is pozitív hatással van a bélrendszerünkre. A legfontosabb hozzájárulást valószínűleg a kávéban található polifenolok, köztük a klorogénsav és a kininsav jelentik, amelyek elősegítik e jótékony baktériumok növekedését. A tudomány szerint a polifenolok prebiotikumként hatnak, azaz táplálják és ösztönzik a hasznos bélbaktériumok növekedését.
Mennyire biztosak a tanulmány eredményei?
Mint minden új felfedezés esetében, további kutatásokra van szükség a témában, különösen, ha az L. saccharolytic potenciáljával kapcsolatban. Ezt a baktériumtörzset csak az elmúlt öt évben azonosították, így még nem világos teljesen, hogyan járul hozzá az egészségügyi előnyökhöz.
Mennyi kávét kell inni ahhoz, hogy megtapasztaljuk az előnyöket?
„Teljesen biztonságos napi egy-két csésze kávé fogyasztása, és ez elég ahhoz, hogy a bélflórát pozitívan stimuláljuk, és az készen álljon a hosszú távú egészséges működésre”
− mondta Dr. Caplan.
Ez összhangban van az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) ajánlásával, amely szerint a koffeinbevitel nem haladhatja meg a napi 400 milligrammot vagy körülbelül négy csésze főzött kávét.
Egy új tanulmány szerint a reggeli kávéfogyasztásnak több előnye lehet, mint a nap közbeni kortyolgatásnak. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a hozzáadott tej vagy cukor nem befolyásolja a bélrendszer egészségére gyakorolt előnyöket.
Forrás: Food & Wine
Nyitókép: Shutterstock