egy nevető pár kávét iszik bögréből

Kávéimádok, figyelem: kedvenc italunk új egészségügyi előnyét fedezték fel

Bár a kávéfogyasztóknak nem nagyon van szükségük még egy ürügyre ahhoz, hogy kedvenc feketéjüket fogyasszák, van egy jó hírünk számukra: egy új kutatás szerint a kávé jótékony hatással van a bélrendszer egészségére.


Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert kávéról már régóta kiderült, hogy számos egészségügyi előnye van. Valójában több ezer jótékony vegyületet tartalmaz, amelyek segítenek javítani a szellemi éberséget, csökkenteni a gyulladást, támogatják a szív egészségét, és még az edzés utáni izomfájdalmakat is csökkentik.

A Nature Microbiology nevű szaklapban nemrég megjelent tanulmány a kávé egy új előnyét tárja fel: a kutatások szerint elősegíti a jótékony bélbaktériumok számának növekedését.

Még több jótékony hatás: Egy jó kávét? – A kávézás 4 pozitív egészségügyi hatása

​Mit fedeztek fel a kutatók?

A tanulmányban a kutatók 22 867 résztvevő székletmintáit elemezték, hogy megértsék a kávé bélbaktériumokra gyakorolt hatását. A résztvevőket három csoportba sorolták:

  • kávét soha nem fogyasztók” (azok, akik havonta kevesebb mint három csészével isznak)
  • mérsékelt” kávéfogyasztók (azok, akik havonta legalább három csészével, de legfeljebb napi három csészével fogyasztanak kávét)
  • nagy kávéfogyasztók” (azok, akik naponta három vagy több csészével isznak).

A kutatók megállapították, hogy a kávéivókban magas volt egy bizonyos baktériumtörzs, az L. asaccharolyticus szintje.

Az eredmények arra utalnak, hogy a kávéfogyasztás pozitív hatással lehet a bélrendszerre, mivel elősegíti a jó baktériumok növekedését − ez pedig jótékony hatás a kávéfogyasztók számára.

​Mennyire fontos, hogy a bélrendszerünk egészséges legyen?

„Kiderült, hogy a bélben lévő mikrobiom valószínűleg sokkal fontosabb, mint azt valaha is gondoltuk”

− mondja Dr. Michael Caplan, a Chicagói Egyetem klinikai professzora.

A bélrendszerünkben található jótékony baktériumok alapvető fontosságúak az általános egészségünk szempontjából, és a változatos mikrobiom létfontosságú. Caplan szerint az egészséges bélrendszer segíthet megelőzni az utazás alatt előforduló hasmenést, az antibiotikum okozta hasmenést, és még az elhízás, a szívbetegségek és a kemoterápia eredményeinek kezelésében is szerepet játszhat.

Bélrendszerünkben található az immunsejtjeink többsége is, így létfontosságú, hogy megvédjük azt. Az egészséges bélrendszer emellett támogatja az emésztést, csökkenti a gyulladást, és befolyásolja a mentális képességeinket is. Talán többünkkel előfordult már, hogy amikor idegesek voltunk, a bélrendszerünk is elkezdett nyugtalankodni. Ebből is látszik, hogy a bélrendszerünk és az agyunk milyen szoros kapcsolatban áll.

Lehet, hogy át fogod gondolni a reggeli szokásaidat: Mennyire rossz a kávé hatása az üres gyomorra?

​Pontosan hogyan fokozza a kávé a jótékony baktériumok számát?

egy n\u0151 \u00fcl k\u00f6nyvvel \u00e9s k\u00e1v\u00e9val a kez\u00e9ben

Fotó: Unsplash

Dr. Chaplan rámutat, hogy valójában nem csak a koffein fokozza a jótékony baktériumok számát, hiszen még a koffeinmentes kávé fogyasztása is pozitív hatással van a bélrendszerünkre. A legfontosabb hozzájárulást valószínűleg a kávéban található polifenolok, köztük a klorogénsav és a kininsav jelentik, amelyek elősegítik e jótékony baktériumok növekedését. A tudomány szerint a polifenolok prebiotikumként hatnak, azaz táplálják és ösztönzik a hasznos bélbaktériumok növekedését.

​Mennyire biztosak a tanulmány eredményei?

Mint minden új felfedezés esetében, további kutatásokra van szükség a témában, különösen, ha az L. saccharolytic potenciáljával kapcsolatban. Ezt a baktériumtörzset csak az elmúlt öt évben azonosították, így még nem világos teljesen, hogyan járul hozzá az egészségügyi előnyökhöz.

​Mennyi kávét kell inni ahhoz, hogy megtapasztaljuk az előnyöket?

„Teljesen biztonságos napi egy-két csésze kávé fogyasztása, és ez elég ahhoz, hogy a bélflórát pozitívan stimuláljuk, és az készen álljon a hosszú távú egészséges működésre”

− mondta Dr. Caplan.

Ez összhangban van az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) ajánlásával, amely szerint a koffeinbevitel nem haladhatja meg a napi 400 milligrammot vagy körülbelül négy csésze főzött kávét.

Egy új tanulmány szerint a reggeli kávéfogyasztásnak több előnye lehet, mint a nap közbeni kortyolgatásnak. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a hozzáadott tej vagy cukor nem befolyásolja a bélrendszer egészségére gyakorolt előnyöket.

Forrás: Food & Wine

Nyitókép: Shutterstock