Kávékarok, bennük kávébabszemek és őrölt kávé

Koffein detox: hogyan csináljuk helyesen?

A legtöbb ember számára a produktív nap nem kezdődhet el addig, amíg meg nem issza a reggeli kávéját. De mi történik, ha lemondunk róla, és hogyan tegyük ezt?

Honnan tudjuk, hogy itt az ideje a koffein detoxnak?

„Ha gyakran vagy ideges, vagy nagy hangulatingadozással vagy szorongással küzdesz, akkor jó ötlet egy kis szünet”

– mondja Cara Clark integratív táplálkozási szakértő.

Ezzel Sarah Goudie funkcionális táplálkozási szakértő is egyetért, hozzátéve, hogy emellett vastagbélgyulladás, cukorbetegség, szívbetegség, magas vérnyomásavérnyomás, májproblémák, álmatlanság vagy pajzsmirigy egyensúlyzavar is szerepel a listán.

Goudie szerint a koffeinfogyasztás szüneteltetése jótékony hatással lehet mind a mentális, mind a fizikai egészségre.

„Ha minden függőséget okozó anyagot meg akarsz szüntetni, vagy ha bélrendszeri vagy hangulati problémákkal küzdesz, a koffein csökkentése segíthet csökkenteni a stresszt és a gyulladást, potenciálisan mind az emésztőrendszerednek, mind az agyadnak egy kis újraindítást adva.”

Most gondoljunk arra, hogy a kedvenc kávézónk bezárt, vagy a kedvenc energiaitalunk elfogyott – mit érzünk?

„Az, ahogyan abban a pillanatban reagálsz, elárulhatja, mennyire függsz a koffeintől”

– mutat rá Goudie, hozzátéve, hogy „nagy piros zászló, ha a koffeinre hagyatkozol, hogy átvészeld a napodat”.

Clark szerint, ha teljesen abbahagyjuk a koffein fogyasztását, körülbelül négy napot kell várnunk a teljes méregtelenítésig. Az első 24 óra a legrosszabb, amikor olyan tünetek jelentkeznek többek között, mint a fejfájás.

Nem mindenki számára ugyanolyan ez a néhány nap, magyarázza Goudie.

„Az olyan tényezők, mint az egyéni koffein-anyagcseréd, hogy általában mennyit iszol, és hogy mennyi ideje fogyasztod, mind befolyásolják a személyes méregtelenítési folyamatodat.”

Hozzáteszi, hogy a méregtelenítési időszak akár kilenc napig is eltarthat. Goudie szerint általában a koffeinbevitel fokozatos csökkentése a legjobb, de mindenki másképp reagál, ha hirtelen, minden átmenet nélkül hagyja abba a koffeinfogyasztást.

„Vannak, akiknek gyors és hatékony a leszokás, míg másoknak intenzív és kellemetlen elvonási időszakon kell átesniük. A legtöbb ember jól bírja a hirtelen leszokást. Ha napi 200 mg-nál többet iszik, akkor a hirtelen leszokás helyett inkább lassan kell visszavenni. Jobb, ha napi 50 mg-ot lecsökkentünk nullára. Néha azonban a legjobb, ha letépjük a ragtapaszt, így ha Ön mindent vagy semmit típusú ember, akkor lehet, hogy a hirtelen leszokás megközelítést részesíti előnyben.”

A koffein detox előnyei

K\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 k\u00e1v\u00e9k cs\u00e9sz\u00e9ben

Fotó: Unsplash

Goudie a koffeinmentesítés két legfontosabb előnyeként a jobb alvást és a stabilizált hangulatot említi. Bár nem biztos, hogy jó az elvonási fázis, azt mondja, „ha egyszer átvészeled, azt tapasztalhatod, hogy csökken a szorongás, a stressz és az idegesség.

„Az alvásod is üdítőbbé válhat, és kevesebb lesz az álmatlanság.”

A koffein szüneteltetése segíthet a rendszer anyagcsere-újraindításában, mivel nem az anyagokra támaszkodik a bélműködés beindításában, mondja Clark, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy végleg el kell hagyni a koffeint. Valójában a koffeinnek számos előnye van az anyagcsere-rendszer számára.

„De inkább kell egy jó forrásból származó, fenntartható (lassabban felszabaduló) opció, mint a menet közben megivott kávé vagy energiaitalok.”

Ez is érdekelhet: 6 energetizáló ital, ha csökkentenéd a kávéfogyasztásod

A koffein elhagyásának legjobb (és legbiztonságosabb) módja 

Clark és Goudie is megemlíti, hogy a koffein elhagyása a rutinból rejtett előnyökkel is járhat, például a cukros adalékanyagok csökkentésével.

„A legtöbb ilyen ital mesterséges édesítőszert és sok szintetikus adalékanyagot tartalmaz”

– magyarázza Clark.

A koffein elhagyásához győződjünk meg róla, hogy tápanyagdús étrendet fogyasztunk. Ha egyik pillanatról a másikra hagyunk fel a koffeinfogyasztással, rendben van, de az étrendünk is segíthet támogatni ezt a megközelítést olyan élelmiszerek fogyasztásával, amelyek természetes módon táplálják a szervezetet. Ha úgy érezzük azonban, hogy képesek vagyunk a koffein fokozatos csökkentésére, inkább így tegyünk, mivel Goudie szerint az tartósabb változáshoz vezet.

Azt javasolja, hogy „térjünk át egy fél koffeines tejeskávéra, vagy maximum napi egy koffeintartalmú italt fogyasszunk. Hozzáteszi, hogy a lassú csökkentés segíthet minimalizálni az elvonási tünetek intenzitását.

Egy másik lehetőség, hogy valamivel helyettesítjük a megszokott koffeinforrást.

„Rengeteg nagyszerű koffeinmentes energiaforrás létezik - például bizonyos funkcionális gombafélék –, amelyek segíthetnek a szokásról való leszokásban.”

Mi történik a szervezetünkkel, ha abbahagyjuk a koffein fogyasztását?

Clark szerint sokan nyugodtabbnak és kiszámíthatóbbnak érzik magukat a koffeinnel felhagyók, és jobban kontrollálják az idegrendszerüket. De lehet hátránya is, néhányan székletürítéssel rküzdhetnek, ha a koffeinnel való felhagyás hirtelen következik be.

Goudie szerint a hatások eltérőek lehetnek, és nagyban függnek attól, hogy mennyi koffeint szoktunk fogyasztani.

„Vannak, akik csak enyhe fejfájást, fáradtságot, alacsonyabb energiaszintet észlelnek, vagy egy kicsit nyűgösnek érzik magukat. Mások intenzívebb reakciókat tapasztalhatnak, például szívdobogást, influenzaszerű tüneteket vagy akár rövid távú hangulatromlást.”

Mindez a testösszetételeddel és a koffein által kiváltott agyi vegyi anyagokkal függ össze, mutat rá.

„A koffein általában blokkol bizonyos agyi vegyi anyagokat, amelyek fáradtságérzetet okoznak. Amint abbahagyod a koffein fogyasztását, ezek a vegyi anyagok már nem blokkolódnak, és újra érezni kezded a hatásukat.”

(Glamour UK)

Nyitókép: Unsplash