Kávébabok világosbarna háttéren

Nem is gondolnád, de ez az 5 dolog koffeint tartalmaz

Ezek után nem fogunk meglepődni, ha befolyásolni fogják az alvás- és energiaszintünket.

A koffein biztonságosan fogyasztható mennyisége számos egyéni tényezőtől, például az életkortól, a testsúlytól és a koffeinérzékenységtől függően változhat. A legtöbb egészséges felnőtt számára azonban a mérsékelt koffeinfogyasztás általában biztonságosnak tekinthető.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint napi 400 milligramm koffein (körülbelül négy csésze kávé) a legtöbb ember esetében nem jár negatív egészségügyi hatásokkal, míg a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) irányelve szerint a várandósoknak napi 200 milligrammra kell korlátozniuk a koffeinbevitelt. Emellett bizonyos betegségekben szenvedőknek és a koffeinre nagyon érzékeny embereknek még jobban korlátoznia kell a bevitelüket.

1. Csokoládé

A kakaóbab, a csokoládé fő összetevője, koffeint tartalmaz, de annak mennyisége azonban a csokoládé fajtájától és a feldolgozás módjától függően változó. Például 100 gramm étcsokoládéban 80 milligramm koffein található – ez valamivel kevesebb, mint egy csésze kávéban lévő koffein mennyisége.

Az étcsokoládéban általában magasabb a koffeintartalom, mint a tejcsokoládéban, azonban sokkal alacsonyabb a kávéban vagy a teában lévőnél. Ha rendszeresen fogyasztunk csokoládét este, és alvásproblémákkal küzdünk, érdemes lecseréld a csokoládét valami más nassolnivalóra.

2. Matcha

A matcha egy finom zöldtea por, de grammonként több koffeint tartalmaz, mint egy tipikus adag zöld tea. Egyes kutatások szerint 19-44 milligrammot tartalmaz grammonként, ami egy tipikus adag esetében 38-176 milligramm között mozog.

Emellett tartalmaz egy L-theanin nevű vegyületet is, amely lelassíthatja a koffein felszabadulását. Ez a kávéhoz képest fokozatosabb energiaszint-emelkedést és hosszabb ideig tartó hatást eredményezhet, ami egyeseknél a koffeintartalom alábecslésére vezethet.

3. Kombucha

A koffein alattomos, gyakran észrevétlen forrása a kombucha, egy probiotikumokban gazdag, teából, cukorból, baktériumokból és élesztőből készült erjesztett ital.

Bár a benne lévő koffein mennyisége kicsi, jellemzően 10-15 milligrammot tartalmaz 2,4 deciliternyi adagonként, a koffeinre érzékenyeknek érdemes tisztában lenniük vele, hogy a probiotikus ital teaalapú.

4. Fagylalt

Valószínűleg nem is gondolnánk, de bizonyos fagylaltízek koffeintartalmú összetevőket tartalmaznak, például csokoládét, matchát vagy akár eszpresszót. Ezeknek az összetevőknek a koncentrációjától függően egy adag fagylaltban lévő koffein mennyisége egy csésze kávééval megegyező lehet.

5. Rágógumi

Egyes rágógumimárkák szintén tartalmaznak koffeint a stimuláló hatás érdekében. Bár egy darab rágógumi koffeintartalma általában kicsi, ha többet kapunk be a nap folyamán, akkor a koffein mennyisége nagyon magas lehet.

A kutatások szerint ráadásul gyorsabban is hathat, mivel a koffein a szájon keresztül szívódik fel, szemben az italokban lévő koffeinnel, amely az emésztőrendszeren keresztül szívódik fel.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock