
Tényleg lassítja az öregedést a koffein?
A londoni Queen Mary Egyetem (QMUL) és a brit Francis Crick Intézet tudósai hasadó élesztővel modellezték az emberi szervezetben található sejteket, és azt elemezték, hogyan befolyásolja a koffein a sejtek élettartamát és károsodással szembeni ellenálló képességét. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a vegyület képes működésbe hozni egy biológiai kapcsolót, a TOR-t (target of rapamycin), amely az élelem és energia elérhetőségének függvényében szabályozza a sejtnövekedést.
A legújabb kísérletek során a kutatók megállapították, hogy a koffein nem közvetlenül lép kapcsolatba a TOR-ral. Ehelyett az AMPK (olyan enzim, amely szerepet játszik a sejtenergia homeosztázisban) útvonalon keresztül irányítja azt, amely egyfajta „üzemanyagszint-mérőként” működik a sejtek számára. Az eddig is köztdutott volt, hogy az AMPK fontos feladatokat lát el a sejtek működésének fenntartásában és abban, hogy ellenállóbbak legyenek, az azonban újdonság, hogy a koffein hatással van erre a mechanizmusra.
Az AMPK közvetlen gyógyszeres célzása elősegítheti az egészséges élettartam és az élethossz növelését nemcsak élesztőknél, hanem más élőlényeknél is, tekintve, hogy ez a kulcsfontosságú energiát érzékelő szabályozó mechanizmus rendkívül konzervált az élővilágban
– írják a kutatók a megjelent tanulmányban.
A kutatók a kísérlet során azt találták, hogy amikor a koffein az AMPK enzimen keresztül hat a TOR-ra, és háromféleképpen befolyásolja a sejteket: a növekedésükben, DNS-javító képességükben, és a stresszre adott válaszaikban. Mindez együttvéve hozzájárul ahhoz, hogy a sejtek hosszabb ideig maradjanak egészségesek. Amikor a kutatók megszakították azt a genetikai láncreakciót, amelyet a koffein indít el, a sejtek nem kapták meg ugyanazokat az egészségügyi előnyöket – ez megerősíti, hogy a vegyület valóban így működik, és talán a jövőben ki is lehet használni ezt a hatást.

Bármilyen gyógyszer vagy kezelés kidolgozása azonban még messzi cél – főként azért, mert ezek az eredmények nem emberi, hanem élesztősejteken alapulnak. A kutatók mindenesetre szeretnék jobban megérteni, hogyan is lép kölcsönhatásba pontosan a koffein az AMPK-val és a TOR-ral.
Ezek az eredmények segítenek megérteni, miért lehet a koffein jótékony hatású az egészségre és a hosszú életre nézve. Izgalmas lehetőségeket nyitnak meg a jövőbeli kutatások előtt is arra vonatkozóan, hogyan válthatjuk ki ezeket a hatásokat közvetlenebb módon – étrenddel, életmóddal vagy új gyógyszerekkel
– mondta John-Patrick Alao biokémikus, a QMUL munkatársa.
Forrás: Science Alert

