Egészséges és otthon is elkészíthető: Házi kombucha
Az enyhén szénsavas, erjesztett teaital, a kombucha probiotikumokat, azaz az erjesztett élelmiszerekben található „jó” bélbaktériumokat tartalmaz. Önmagában is remekül fogyasztható, de koktélokban és turmixokban is ideális a felhasználása.
A SCOBY egy palacsinta alakú élő kultúra, amely megeszi a teában lévő cukor nagy részét, fanyar és ízletes erjesztett itallá alakítva azt. A SCOBY-t a „baktériumok és élesztők szimbiózisának” rövidítése, néha „anyának” is nevezik, mivel az élő baktériumoknak ad otthont, amelyek minden egyes kombucha tételnek egyedi identitást kölcsönöznek.
Hozzávalók
- 3,8 l víz
- 200 g cukor
- 6 filteres zacskó fekete tea
- 1 kombucha SCOBY
- 240 ml kombucha starter (amiből scoobyt hozunk létre)
Elkészítés
1. Forraljuk fel a vizet egy nagy fazékban, majd vegyük le a tűzről, keverjük bele a cukrot és adjuk hozzá a teafiltereket.
2. Hagyjuk a teát szobahőmérsékletűre hűlni, 2-3 órán át, majd vegyük ki a teafiltereket és öntsük a teát egy minimum négy literes üvegedénybe. Óvatosan öntsük a SCOBY-t és a kombucha startert az üvegbe.
3. Fedjük le az üveget egy papírtörlővel vagy tiszta konyharuhával, és rögzítsük gumiszalaggal. Tegyük az üveget meleg (az ideális hőmérséklet 24-25°C), sötét helyre, amíg a kombucha fanyar és gyümölcsös lesz, körülbelül 8 napig. Kerüljük a hűvös helyeket, mert azok penészedést okozhatnak.
Az erjesztés során a SCOBY felúszhat a tetején vagy lesüllyedhet az aljára, és néhány nap múlva új SCOBY-réteg képződik.
4. 8 nap elteltével kóstoljuk meg a kombuchát, hogy mennyire érett. Ha édesebb íze van, mint amilyet szeretnénk, hagyjuk a kombuchát még egy-két napig vagy a kívánt íz eléréséig erjedni.
5. Amikor a kombucha elkészült, vegyük ki a SCOBY-t és tegyük egy zárható edénybe 1 csésze (2,5 dl) kombuchával együtt a tároláshoz. (Hűtve legfeljebb 2 hétig tároljuk, amíg készen nem áll a következő kombucha adag elkészítésére. Ha idővel a SCOBY több réteg vastagságúra nő, távolítsunk el egy réteget, és dobjuk ki, vagy osszuk meg valakivel).
6. Öntsük a kombuchát egy finom szemű szűrőn keresztül egy kancsóba vagy nagy mérőpohárba, hogy kiszűrjük az üledéket. Egy tölcsér segítségével öntsük a kombuchát zárható üvegekbe.
7. Zárjuk le a palackokat, és tegyük vissza őket a meleg, sötét tárolóhelyre, amíg szénsavvá nem válik, 1-2 hétig.
Nyitókép: Shutterstock