
Így kerüld el a konyhai tűzeseteket: Tippek a biztonságos főzéshez
A tűzhelyen felejtett, felforrósodott étolaj vagy zsiradék könnyen lángra kaphat, ami pillanatok alatt veszélyes helyzetet teremt a konyhában. Habár nem gondolnánk, hogy velünk megtörténhet, a főzés közben keletkező lakástüzek valójában sokkal gyakoribbak, mint hinnénk. Cikkünkben egy szakács segítségével mutatunk néhány tippet, hogyan oltsuk el a tüzet, de legfőképpen, hogyan kerüljük el a kialakulását.
Shawn Matijevich, az az Online Culinary Arts séf-oktatója szerint először is fontos tudni, hogy milyen hőmérsékleti tartományban kell maradnunk, ha olajjal főzünk. Mindegyik típusnak van füst- és lobbanáspontja. Utóbbi a legtöbb esetben körülbelül 50 fokkal magasabb, ami azt jelenti, hogy nagyon hamar lángok alakulhatnak ki. Ha füstöt tapasztalunk, azonnal vegyük le a tűzhelyről a serpenyőt, mielőtt komolyabb probléma keletkezne – írja a Huffpost.
Érdemes megjegyezni, hogy a repceolaj füstpontja például 204 Celsius-fok, míg a napraforgóolaj füstpontja kicsit magasabb, 232 fok.
A konyhai tűzesetek leggyakoribb oka a figyelmetlenség
Az Amerikai Vöröskereszt szerint a főzés során kialakult tüzek legfőbb oka, hogy nem figyelünk oda eléggé. Az amerikai Országos Tűzvédelmi Szövetség (NFPA) szerint ilyenkor az olaj túlságosan felforrósodhat, elérheti a lobbanáspontját, és tüzet okozhat, amely az egész lakásban elterjedhet. A főzés számos fajtája – például a sütés, a forralás és a párolás – állandó figyelmet igényel. Ha felügyelet és kezelés nélkül marad, az étel könnyen lángra kaphat.
Ne használjuk a telefonunkat főzés közben, és ne álljunk neki akkor, ha szórakozottak vagyunk. Az olajsütőt pedig soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, ugyanis a bő olaj használata és a magas hőmérséklet jelentősen növeli a tűz kialakulásának kockázatát.
„Mindezek ellenére tűz még akkor is előfordulhat, ha ugyan figyelünk az ételre, de túlterheljük az edényt olajjal, és a forró zsír nyílt lángra vagy a főzőlapra fröccsen“
– tette hozzá Matijevich. Szerinte válasszunk olyan serpenyőt, ami legalább kétszer akkora, mint az olaj térfogata, vagy főzzünk több részletben, ha szükséges – a lényeg, hogy állandóan figyeljük a hőmérsékletet. Ehhez hasznos lehet a konyhai hőmérő használata.
Hogyan oltsuk el biztonságosan a tüzet?
Ha főzés közben lángra kap az olaj vagy a zsiradék, fontos, hogy gyorsan, de higgadtan cselekedjünk. Mutatjuk, melyek a legfontosabb teendők:
azonnal kapcsoljuk ki a hőforrást: kisebb lángok esetén dobjunk a serpenyőre egy fémfedelet vagy törülközőt: mivel elzárja az oxigénellátását, elfojtja a tüzet. Fontos, hogy a serpenyő tetején tartsuk a fedőt még akkor is, ha a tűz már látszólag elaludt, ugyanis ha túl forró, egy kevés oxigéntől újra fellobbanhat.
ne öntsünk rá vizet: bármennyire is ellentmondásosnak tűnik, a víz nem segít az ilyen típusú tűz eloltásában, sőt, csak tovább gerjesztheti azt.
ne dobjunk rá nedves törülközőt vagy konyharuhát: a víz nemcsak önmagában, hanem semmilyen formában sem alkalmas az eloltására, mivel gőzrobbanást okozhat és továbbterjesztheti a lángokat.
ne emeljük fel a serpenyőt: semmiképp se próbáljuk átemelni a lángoló serpenyőt a mosogatókagylóba, ugyanis így szintén tovább terjedhet.
Fontos továbbá, hogy ne dobjunk rá sem lisztet, sem cukrot, sem sütőport, hiszen ezek szintén súlyosbíthatják a tüzet. Ellenben a szódabikarbóna és a só képes eloltani a kisebb, zsiradék okozta tüzet.
A nagyobb tüzek esetén pedig már érdemes tűzoltó készüléket használni, ha pedig nincs ilyen az otthonunkban, feltétlenül szerezzünk be egyet. Matijevich azonban óva int a vízalapú típusútól, amely tovább ronthatja a konyhai tüzet. Tehát, vásárlás előtt mindenképp alaposan tájékozódjunk.
Nyitókép: Shutterstock