egy lány egy becsomagolt karácsonyi ajándékot nyújt át

Az őrült vásárlások ára – Így legyél környezettudatos a karácsonyi időszakban!​

A karácsonyi szezonban megnövekedett vásárlások száma rettenetesen roncsolja a bolygó ökoszisztémáját, hiszen a szállítás, az előállítás vagy akár a későbbi leselejtezés következtében rengeteg káros anyag kerül a természetbe. Mutatjuk, hogy lehetünk nagyobb figyelemmel a környezetünk felé karácsony előtt is.


Az ipari forradalom óta bevezetett tömegtermelés előidézte azt, hogy a vállalatoknak különböző módszerekkel kell meggyőznie a termék szükségességéről. Kezdetben csak hagyományos reklámmódszereket alkalmaztak (szórólapok, táblák), napjainkra viszont megszámlálhatatlan mennyiségű hirdetés jelenik meg a szemeink előtt, és nagyon nehéz ellenállni a csábításuknak.

Hulladékot a fa alá?

A karácsony egy olyan időszaka az évnek, amikor a csomagolópapír és a megemelkedett számú vásárlások miatt sokkal jobban oda kell figyelni a környezetvédelemre.

Statisztikák szerint az amerikaiak nagyjából 25 százalékkal több hulladékot termelnek szenteste és szilveszter között, valamint az éves papírhulladékuk felét, összesen mintegy 8 milliárd tonnát dobnak ki a dekoráció és a csomagolás miatt.

Ez a fékevesztett fogyasztás a bolygónk ökoszisztémáján is meglátszik: a ScienceAlert szerint a fakitermelés miatt rengeteg erdőt és dzsungelt irtanak ki, a műanyaggyártás miatt pedig évente nagyjából 8 millió tonna hulladék jut a tengerekbe és óceánokba.

Hazai és megbízható

A vásárlási módszereink javításával és módosításával csökkenthetjük szénlábnyomunkat— például ha hazai, megbízható cégek áruit részesítjük előnyben és másfajta csomagolóanyagokat alkalmazunk — de a tanulmány szerint végső soron a bolygó leggazdagabbjainak kellene kevesebbet termelniük és fogyasztaniuk.

Az ünnepi szezonban egy kicsivel több erőfeszítést szükséges tennünk a környezetvédelem érdekében. Amennyiben lehetséges, vásároljunk hazai kereskedőktől, megbízható forrásokból. Kerüljük az online rendelést és a házhoz szállítást; inkább vegyük át személyesen csomagunkat. A csomagolópapírnak kiváló helyettesítője lehet valamilyen vászonanyagból készült alternatíva, vagy egy újrahasznosított fólia. Természetesen a tavaly megvásárolt csomagoló is jó lesz idén.


További jó tippek a videóban:Nyitókép: Unsplash/Kira auf der Heide