manikűrözés

Ez az ártalmatlannak tűnő szokás rosszabb a körmeidnek a rágásnál is

Ha a manikűrünk a végét járja, legtöbbször a kapargatás az erre adott válaszreakciónk. Ekkor úgy tűnhet, hogy csak megszabadítjuk ezzel körmeinket a már repedező lakktól, de valójában csak azok szenvedését segítjük elő. Alábbi cikkünkben kifejtjük, miért felejtsük el minél hamarabb ezt a rossz beidegződést.


Gondoljunk úgy a körmeinkre, mint egy jegyzettömbre, és képzeljük el, hogy minden alkalommal, amikor leszedjük a lakkot, oldalakat tépünk ki a jegyzettömbből

– nyilatkozta Vanessa Sanchez McCullough manikűrös.

 Hogyan épülnek fel a körmeink?

A körömlemez az a kemény réteg, amelyet a legtöbben körömként emlegetünk. Ezalatt azonban ott rejlik a körömágy, amely gazdag ideg- és vérellátást hordoz, illetve a köröm gyökereként a mátrix, amely körömtermelő központként funkcionál.

k\u00f6rm\u00f6k

Fotó: Shutterstock

Ezek a belső rétegek felelősek azért, hogy megakadályozzák, hogy nedvesség és fertőzések jussanak a körömegységbe.

Ezt is olvasd el! Ezt teheti a körmeiddel a túlzásba vitt manikűr

Miért nem szabad lekaparni a körömlakkot?

Sok ügyfél azt hiszi, hogy csak a lakkot szedi le, de valójában a kaparással a természetes körmükből hámoznak le darabokat, így a körömágy szabadon marad. Ez pedig nemcsak fájdalmas lehet, de a szabadon hagyott körömágy a körmöket sérülékenyebbé teheti a környezeti körülményekkel szemben, amelyek további károkat okozhatnak

fejtette ki McCullough a Huffpostnak.

Amikor a körömlakkot leszedjük, a felső rétegeket véletlenül is eltávolíthatjuk a lakkal együtt, így a köröm egyenetlen felülettel és fehér foltokkal marad meg. Bár ezek a keratinszemcsék önmagukban nem károsak, de a kiszáradás jeleként arra figyelmeztetnek, hogy tartsunk szünetet a lakkozással.

Továbbá a kaparással a hámlást és a körmök hőmérsékletekre való érzékenységét is fokozhatjuk.

Mi a teendő, ha leszedted a körömlakkodat?

A sérült körmökkel kapcsolatban létezik néhány otthoni gyógymód, amely segíthet a regenerálódásban. Egyik ilyen a hámlasztás, amelyet egy erre alkalmas kefével vagy szivaccsal elvégezhetünk. Emellett a különféle körömápoló olajok is nagy segítséget jelenthetnek.

Nyitókép: Shutterstock