Vörösbort öntenek egy üvegpohárba

Valóban csökkenti a vörösborfogyasztás a koronavírus kockázatát?

Az utóbbi időben megjelent egy tanulmány, mely szerint a vörösborfogyasztás jelentősen csökkenti a koronavírus-megbetegedés kockázatát. Az alábbi cikkünkben az állítás hitelességére keressük a választ, és arra, hogy mi a helyzet a többi alkohollal.


A megjelent tanulmány remek példája annak, hogy miért megbízhatatlan sok, egészséges étrenddel foglalkozó vizsgálati eredmény. Elméletileg a koronavírus kialakulásának esélyét nagyjából tíz százalékkal csökkentette a rendszeres vörösborfogyasztás. Ez az adat heti maximum négy pohárra vonatkozik, ugyanis az ötnél több már 17 százalékos esélycsökkenésről számol be. A fehérbornál és a pezsgőnél is megfigyeltek ilyet, de a hatásuk jóval kisebb. Ezzel ellentétben a sörivás 7-28 százalékkal nagyobb kitettségről árulkodik.

Most akkor igyunk vagy ne igyunk?

Ezek a mérések rengeteg ponton megbízhatatlanok, ezért célszerű szkeptikusan viszonyulni hozzájuk. Először is, nem lehet kijelenteni, hogy a számítások 100 százalékos ok-okozati összefüggéssel kapcsolódnak egymáshoz. A teszteket hatalmas létszámú önkéntessel végezték, viszont ők a normális, megszokott mindennapjaikat élték, így csak azt lehet kijelenteni, hogy a vörösbor összefüggésbe HOZHATÓ a megfertőződés kisebb valószínűségével.

Egy t\u00e1rsas\u00e1g tagjai v\u00f6r\u00f6sborral koccintanak

Fotó: Unsplash/Kelsey Knight

Tehát ez nem feltétlen az egyetlen logikus magyarázat. Mindezek mellett további zavaró tényezők is téves információkkal szolgálhattak, melyeket a szakértők próbáltak kiszűrni, de az összeset nem lehetett — írja a ScienceAlert. Ilyen volt például az emberek neme, életkora, valamint iskolai végzettségük.

Másrészről az alanyok alkoholfogyasztási szokásait a tesztek előtt jegyezték fel, melyek teljesen átalakulhattak a tanulmány végére.

Összegezve tehát: a mérések koránt sem teljesen egyértelműek, csupán feltételezések, melyeket érdemes lehet vizsgálni. Az emberiségnek ezt szem előtt kell tartania, valamint azt is, hogy az érvényben lévő védelmi intézkedések — például a maszkviselés, a védőoltások és a kézfertőtlenítés — nagyobb biztonságot adnak, mint az a 17 százalékos lehetőség, melyet az alkohol nyújtani tud. Nem is beszélve a ivás okozta esetleges egészségügyi problémákról.


Nyitókép: Unsplash/Terry Vlisidis