Egy mogyoróra allergiás lány

Tudósok azt mondják, hogy az ételallergiás emberek védettebbek a koronavírus ellen

A világjárvány megjelenése óta a kutatók folyamatosan vizsgálják azokat a tényezőket, melyek valamilyen szinten védelmet biztosíthatnak az emberek számárára. Egy új tanulmány szerint az ételallergia ismeretlen okból kifolyólag ellenállóbbá teszi a szervezetet a vírus ellen.


A tanulmányhoz végzett megfigyelések során több mint 4 ezer olyan háztartásban élő embert vettek alapul, ahol kiskorúak is éltek. Az ilyen otthonokban több furcsa tendenciára is felfigyeltek a szakértők. Többek között arra is, hogy az ételallergiával küzdő személyek sokkal kevésbé voltak kitéve a megfertőződés kockázatának.

Ezek az eredmények egybevágnak korábbi vizsgálatokkal is, melyek azt kutatták, hogy az allergiás tünetek, mint például az asztma, hatásos védelmet nyújthat-e a súlyos tünetekkel szemben. Emellett egy másik kutatócsoport szerint az asztma nem áll kapcsolatban a gyakoribb koronavírus-megbetegedéssel, annak ellenére, hogy egy légúti betegségről van szó.

A szakértők még nem biztosak abban, miért van ilyen hatása az ételérzékenységnek, de van néhány lehetséges elgondolásuk. Az asztma nem minden formája atópiás — vagyis erős allergiás tünet —, korábbi tanulmányok pedig kimutatták, hogy csak az atópiás asztmában szenvedők fejtik ki az ACE2 receptor alacsonyabb légúti szintjét, amelyhez a koronavírus is kötődik.

„Nem tudjuk, hogy ez az ételallergiás egyéneknél is így van-e, de csábító a feltételezés, hogy az ételallergiára jellemző 2-es típusú gyulladás csökkentheti a légúti ACE2 szintjét és ezáltal a fertőzés kockázatát. Ezt a lehetőséget alátámasztja, hogy szignifikánsan nagyobb általános atópiaszintet találtunk az önbevallásunk szerint ételallergiások körében, mind az ételallergiával nem rendelkezőkhöz, mind pedig az asztmásokhoz képest"

— olvashatjuk a kutatók szavait a ScienceAlert cikkében.

Érdekes módon ezek az adatok nem azt állítják, hogy az asztma véd a vírus súlyos tüneteitől. Éppen ellenkezőleg, amikor egy allergiás vagy asztmás ember mégis megbetegszik, nincsen nagyobb esélye a tünetmentességre, mint másoknak.

Nyitókép: Shutterstock