covid-19 omikron altípus

Ezt tudjuk eddig az omikron új variánsáról

Az Egyesült Államokban gyorsan teret nyerő BA.4.6, az omikron egyik alváltozata már az Egyesült Királyságban is terjed.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének (UKHSA) legutóbbi tájékoztató dokumentuma a COVID-változatokról megjegyezte, hogy az augusztus 14-én kezdődő héten a BA.4.6 az Egyesült Királyságban a minták 3,3 százalékát tette ki. Azóta a szekvenált esetek mintegy 9 százalékát tette ki.

Hasonlóképpen, az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a BA.4.6 mostanra az Egyesült Államokban a közelmúltban észlelt esetek több mint 9 százalékát teszi ki. A variánst a világ számos más országában is azonosították.

Mit tudunk tehát a BA.4.6-osról, és kell-e aggódnunk?

A BA.4.6 az Omicron BA.4 változatának leszármazottja. A BA.4-et először 2022 januárjában észlelték Dél-Afrikában, és azóta a BA.5-ös változattal együtt terjedt el világszerte.

Nem teljesen világos, hogy a BA.4.6 hogyan alakult ki, de lehetséges, hogy egy rekombináns változatról van szó. Rekombináció akkor történik, amikor a SARS-CoV-2 (a COVID-19-et okozó vírus) két különböző változata egyszerre fertőzi meg ugyanazt a személyt.

Bár a BA.4.6 sok tekintetben hasonlítani fog a BA.4-re, a vírus a spike fehérje mutációját hordozza, amely a vírus felszínén található fehérje, és amely lehetővé teszi, hogy a vírus bejusson a sejtjeinkbe. Ez, az R346T mutáció más változatokban is előfordult már, és az immunelkerüléssel hozható összefüggésbe, ami azt jelenti, hogy segít a vírusnak elkerülni a vakcinázásból és korábbi fertőzésből szerzett antitesteket.

Súlyosság, fertőzőképesség és immunelkerülés

Szerencsére az omikron-fertőzések általában kevésbé súlyos betegséget okoznak, és kevesebb halálesetet láttunk e variáns esetében, mint a korábbi változatoknál. A kutatók arra számítanak, hogy ez a BA.4.6-ra is érvényes lesz, sőt, eddig még nem érkezett olyan jelentés, hogy ez a változat súlyosabb tüneteket okozna.

De azt is tudni, hogy az omikron alváltozatok általában fertőzőképesebbek, mint a korábbi változatok. Úgy tűnik, hogy a BA.4.6 még jobban elkerüli az immunrendszert, mint a BA.5, a jelenleg domináns változat. Bár ez az információ egy preprint-en (egy olyan tanulmányon, amelyet még nem bíráltak el) alapul, más újonnan megjelenő adatok is alátámasztják ezt.

Az UKHSA tájékoztatója szerint a korai becslések szerint a BA.4.6-nak 6,55 százalékos, úgynevezett relatív fitneszelőnye van a BA.5-tel szemben Angliában. Ez azt jelzi, hogy a BA.4.6 gyorsabban szaporodik a fertőzés korai szakaszában, és nagyobb a növekedési rátája, mint a BA.5-nek.

A BA.4.6 relatív fitneszelőnye lényegesen kisebb, mint a BA.5é a BA.2-vel szemben, amely 45-55 százalék volt.

Az Oxfordi Egyetem arról számolt be, hogy a Pfizer eredeti COVID-vakcinájából három adagot kapott emberek kevesebb antitestet termelnek a BA.4.6 ellen, mint a BA.4 vagy a BA.5 ellen. Ez azért aggasztó, mert arra utal, hogy a COVID vakcinák kevésbé hatékonyak a BA.4.6 ellen.

A BA.4.6 immunitást kijátszó képességét azonban az új kétértékű emlékeztető vakcinák, amelyek a SARS-CoV-2 eredeti törzse mellett kifejezetten az omikront is célba veszik, bizonyos mértékig ellensúlyozhatják.

Eközben egy előzetes tanulmány azt mutatja, hogy a BA.4.6 kikerüli az Evusheld elleni védelmet, egy olyan antitestterápiát, amelyet az immunhiányos és a COVID-vakcinákra kevésbé jól reagáló emberek védelmére terveztek.

Az oltás a kulcs

A BA.4.6 és más új változatok megjelenése aggasztó. Ez azt mutatja, hogy a vírus még mindig velünk van, és mutálódik, hogy új utakat találjon a védőoltásból és a korábbi fertőzésekből származó immunválaszunk legyőzésére. Tudjuk, hogy azok az emberek, akik korábban már elkapták a koronavírust, újra elkaphatják, és ez különösen igaz az omikron esetében. Ráadásul egyes esetekben a későbbi epizódok rosszabbak lehetnek.

A védőoltás azonban továbbra is jó védelmet nyújt a súlyos betegséggel szemben, és még mindig a legjobb fegyverünk a COVID elleni küzdelemben. Jó hír, hogy a közelmúltban jóváhagyták a kétértékű emlékeztető oltóanyagokat. Ezen túlmenően a több változatot célzó multivalens koronavírus elleni vakcinák kifejlesztése még tartósabb védelmet nyújthat.

Egy nemrégiben végzett tanulmány kimutatta, hogy egy orron keresztül beadott multivalens koronavírus vakcina erős immunválaszt váltott ki egérmodellekben a SARS-CoV-2 eredeti törzsével, valamint két aggályos változattal szemben.

Az új variánsok, köztük a BA.4.6. szoros figyelemmel kísérése sürgető, mivel ezek vezethetnek a COVID-járvány következő hullámához. A lakosságnak érdemes lesz óvatosnak maradnia, és betartania a közegészségügyi intézkedéseket, amelyek célja a továbbra is nagyon fertőző vírus terjedésének megakadályozása.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock