COVID-19

Valóban megállítja a rágógumi a koronavírus terjedését?

Egy kísérleti rágógumi csökkentheti a Sars-CoV-2, a COVID-19-et okozó vírus terjedését – derül ki a Pennsylvaniai Egyetem új tanulmányából. A kutatók reménykednek, de még hosszú az út.

A Molecular Therapy című folyóiratban megjelent friss tanulmány eredményei ígéretesnek tűnnek, de számos oka van annak, hogy egyelőre nem tekinthetjük a különleges rágógumit a pandémia végső megoldásának, írja az Inqurier.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a COVID 19-cel fertőzött emberek nyálában magas a vírusszint így a kutatók azt akarták megvizsgálni, hogy egy speciálisan kialakított rágógumi csökkentheti-e a vírus mennyiségét a szájban, és ezáltal annak terjedését is.

„A SARS-CoV-2 a nyálmirigyekben sokszorozódik, és tudjuk, hogy ha egy fertőzött tüsszög, köhög vagy beszél, az kilökődhet, és eljuthat másokhoz. Ez a gumi lehetőséget kínál a nyálban lévő vírus semlegesítésére, egyszerű módot adva arra, hogy csökkentsük a betegségek átvitelének forrását"

– mondta Henry Daniell, a Penn's School of Dental Medicine tanulmány vezetője, aki a vizsgálatot a Perelman School of Medicine és School of Veterinary Medicine, valamint a The Wistar Institute és a Fraunhofer USA tudósaival együttműködve végezte.

A rágógumi használata a száj egészségének elősegítésére nem új ötlet. Több tanulmány is kimutatta, hogy a többek között kalciumot és bikarbonátot is tartalmazó rágógumik javíthatják a száj egészségét, csökkentve a fogászati betegségek előfordulását és valamint a káros baktériumok számát. Egy vírus ilyen módon történő megcélzása azonban újszerű megközelítés.

A Sars-CoV-2 az emberi sejtekbe azáltal jut be, hogy megakad a testünk bizonyos sejtjeinek felületén található ACE2 fehérjékben. A kutatók magas szintű ACE2 fehérjét tartalmazó gumit állítottak elő, amelyet növényekből nyertek ki, azzal az elképzeléssel, hogy a rágógumiban lévő ACE2 fehérjék „befoghatják” a vírusrészecskéket a szájban, minimálisra csökkentve ezáltal annak lehetőségét, hogy megfertőzzék sejtjeinket és továbbterjedjenek más emberekre.

A rágógumi hatékonyságának tesztelésére a kutatók nyálmintákat vettek koronavírusos philadelphiai betegektől, és ezeket a mintákat a gumi por alakú formájával keverték össze. Azt találták, hogy a kezelt nyálban szignifikánsan csökkent a Sars-CoV-2 vírusrészecskék száma a placebóval (ugyanaz a gumi, de ACE2 fehérje nélkül) kezeltekhez képest.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a gumi megakadályozza, hogy egy pszeudotipizált vírus (ártalmatlan vírus, amelynek felületén a Sars-CoV-2 tüskeprotein található) megfertőzze a sejteket a laboratóriumban. Már 5 mg rágógumi is jelentősen csökkentette a vírus bejutását a sejtekbe, míg 50 mg gumi 95 százalékkal csökkentette a vírus bejutását. Ez arra utal, hogy az ACE2 gumi súlyosan gátolja a Sars-CoV-2 tüskeprotein sejtfertőző képességét.

Bár ezek az eredmények ígéretesnek tűnnek, számos oka van annak, hogy egyelőre nem tekinthetjük még megoldásnak a gumit a világjárvány elleni küzdelemben. Egyrészt, egy korai stádiumú kutatásról van szó, ami azt jelenti, hogy a kísérleteket laboratóriumban, ellenőrzött körülmények között végezték, nem pedig valódi emberekkel.

A laboratóriumi kísérlet körülményei eltérnek az ember szájának körülményeitől. Míg a kutatók rágószimulátor gépet használtak annak kimutatására, hogy a rágás mozgása nem befolyásolja az ACE2 fehérje integritását a fogínyben, más kérdések még nem kaptak választ, például, hogy az ember szájában lévő környezet, a testhőmérséklet és a szájbaktériumok befolyásolják-e a fogíny hatékonyságát, valamint, hogy meddig működik hatékonyan egy gumidarab?

Az is kérdés, hogy a gumi hasonló hatásokat vált-e ki az emberekben, mint a laboratóriumban, ha a kutatás eljut idáig, teszi hozzá a lap.

Másodszor, bár az íny jelentősen csökkentette a Sars-CoV-2 tüskét hordozó vírus fertőzését, a kutatók nem használták a teljes Sars-CoV-2 vírust kísérleteikben. Míg az általuk alkalmazott módszer, a víruspszeudotipizálás egy kipróbált tudományos módszer a vírus sejtekbe való bejutásának felmérésére, érdekes lenne látni, hogy a gumi hogyan hat a teljes Sars-CoV-2 vírusra, valamint a különböző a variánsokon, például az omikronon.

Nyitókép: Unsplash / Martin Sanchez