Vilmos herceg és Katalin hercegné a gyermekeikkel

György herceg fontos szerepet kaphat III. Károly koronázásán

Közeledik III. Károly koronázása, az előkészületek pedig folyamatosan zajlanak. A király mellett több családtagja is komoly szerepet vállal majd a szertartáson, így lehet, hogy a legfiatalabbak is. Katalin hercegnéék fontolóra vették, hogy György herceg is kiemelkedő feladatot kapjon.


A hivatalos királyi koronázásra május hatodikán kerül majd sor. Legutoljára az Egyesült Királyságban 70 évvel ezelőtt volt ilyen esemény, amikor a néhai II. Erzsébet fejére került a korona. III. Károly király az akkori menetrendhez képest számos módosítást eszközölt, hogy modernebb köntösbe öltöztesse a hagyományos szertartást.

Többek között ragaszkodott ahhoz, hogy különböző vallások képviselői is megjelenjenek a nagy napon. Annak ellenére, hogy az anglikán egyház vezetője lesz, egy olyan birodalmat akar irányítani, ahol minden hitet egyenértékűként kezelnek. Ezen felül a ceremónia hosszát, illetve a vendéglistát is lerövidítette.

További változtatásokkal kapcsolatban itt lehet részleteket olvasni.

Vilmos herceg az uralkodó törvényes örököseként minden tekintetben kiveszi a részét a koronázás szervezéséből. Fiatalabb gyermekei — Sarolta hercegnő és Lajos herceg — az eddigi értesülések szerint csupán nézőkként lesznek majd jelen a rendezvényen, de a legidősebb testvér egy kiemelkedő szerephez juthat.

Tekintve, hogy Vilmos után György herceg a második az öröklési sorban, ez nem lenne meglepő döntés. Katalin hercegnéék fontolóra vették a témát, de ez egyelőre nem jelenti azt, hogy bele is egyeznek. Köztudottan nagyon védelmezik gyermekeiket, hogy a lehető leghétköznapibb fiatalkort biztosítsák számukra.

Ezzel a törekvésükkel erőteljesen szembemenne a koronázáson való kiemelt feladat.

Az Independent cikkéből az is kiderült, hogy az újdonsült királyné az öt unokáját is szeretné bevonni a ceremóniába. Ez azért egy szokatlan kérés, mivel ők mind a Parker Bowles családi ágból születtek. Ezzel a döntéssel a királyi pár a modern családi képet szemléltetné, ami egyértelműen Károly eltökélt célja. A tervek szerint az öt fiatal tartaná Kamilla királyné feje fölött a baldachint.

Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy Harry herceg és Meghan Markle is meghívást kaphattak a koronázásra. Vajon lesz külön feladatuk? Mi akadályozhatja meg, hogy megjelenjenek? Kapcsolódó cikkünket itt tudod elolvasni.

Nyitókép: Getty