Szobai mérlegen álló női lábak

A középkorú nők hízásra vannak ítélve?

A súlygyarapodás a középkorú nők gyakori panasza. Az öregedéssel összefüggő anyagcsere-változások mindkét nemnél elősegítik a súlygyarapodást, de a nőknek a menopauza miatt további kihívásokkal kell szembenézniük.

Az emberi szervezet anyagcseréje a korral csökken az izomtömeg csökkenése és a barna zsírszövet csökkent aktivitása miatt. Az alvászavarok és a hangulatzavarok, amelyek valószínűleg a menopauzával függnek össze, emellett akadályozhatják az egészséges életmódot, ami tovább segíti a súlygyarapodást.

A petefészekhormonok elvesztése a menopauza után a sovány testtömeg csökkenésével és a zsigeri zsírtömeg növekedésével a testösszetétel megváltozásához vezet. Ezenkívül a menopauzával kapcsolatos változások a bélmikrobiomban elősegíthetik a középkorúak testsúlygyarapodását.

Ez a súlytöbblet súlyosbíthatja a hőhullámokat, miközben növeli a nőknél a kardiometabolikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a diszlipidémia és a koszorúér-betegség kockázatát. Emellett az elhízás a rák kockázatát is növeli a nőknél, beleértve a mell- és méhnyálkahártya rákot.

A divatos diéták és a zsírégetést ígérő, vény nélkül nélkül kapható étrend-kiegészítők térhódítása ellenére a fogyás és a testsúly megtartása szempontjából a legfontosabb beavatkozás továbbra is a kalóriacsökkentés. Bár a fizikai aktivitás kezdetben kevésbé hatékonyabb a diétás beavatkozásoknál, később döntő szerepet játszik a testsúly megtartásában, és számos egyéb egészségügyi előnnyel jár.

Fogyókúrás gyógyszerekkel is találkozhatunk a piacon, de aggályok merülnek fel a költségekkel, a más gyógyszerekkel való kölcsönhatásokkal, a mellékhatásokkal és a lehetséges hosszú távú toxicitással kapcsolatban. A bariátriai műtét szélsőséges esetekben rendkívül hatékony megoldás lehet, de végső soron a viselkedés tartós módosítása szükséges az eredmények hosszú távú fenntartásához.

Bár a hormonterápia nem alkalmazható középkorú nők testsúlyának szabályozására, ha a menopauza zavaró tüneteinek kezelésére alkalmazzák, javíthatja a testösszetételt azáltal, hogy a zsigeri zsírt átcsoportosítja az alacsonyabb testzsír raktárakba.

Dr. Ekta Kapoor, a Mayo Clinic Center for Women's Health munkatársa a The North American Menopause Society (NAMS) éves találkozóján a középkorú nők súlygyarapodásáról fog beszélni, kiemelve a legújabb elképzeléseket arról, hogy miért híznak a középkorú nők, és hogyan küzdhetnek ellene.

„Az egészségesebb táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra irányuló aktív erőfeszítések hiányában a súlygyarapodás elkerülhetetlen a középkorú nőknél. Elengedhetetlen, hogy a nők ezzel a tudással és a súlygyarapodás megelőzésére és kezelésére vonatkozó gyakorlati tippek ismeretével lépjenek be a menopauzába”

– fogalmazott Dr. Kapoor.

Dr. Stephanie Faubion, a NAMS orvosi igazgatója szerint kétségtelen, hogy a nőknek nehéz harcot kell vívniuk a súlygyarapodással szemben az öregedés a menopauza során, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek olyan módszerek, amelyek segíthetnek nekik a probléma leküzdésében.

Ez az előadás értékes betekintést nyújt, melyeket az egészségügyi szakemberek hasznosíthatnak, amikor testsúlykezelési tanácsokat adnak menopauzában lévő betegeiknek.