Egy nő a mobilját használja

Így használd a közösségi médiát a mentális egészséged megőrzéséért!

Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy a közösségimédia-oldalak böngészése rontja a mentális egészséget. A problémák megelőzése érdekében célszerű óvintézkedéseket tenni és meghúzni a szükséges határokat. Íme 4 hasznos tipp!


1. Némítsd el a felesleges oldalakat!

Bizonyos bulvároldalak elözönlik a közösségimédia-felületeket, melyektől az értelmes tartalmak eltűnik a főoldalakról. Hogy lehet ezt megállítani? A válasz egyszerű: törölni és tiltani kell őket. Ezek sok esetben csak fölösleges információk, melyek értékes időt rabolnak el a mindennapokból. Legtöbbször olyan címeket sorakoztatnak fel, melyekre a meggondolatlan felhasználó azonnal rákattint. Ezzel csapdát állítanak, melybe kifejezetten könnyű beleesni.

2. Töröld a nemkívánatos személyeket!

Hasonlóan az előző ponthoz néha vannak olyan személyek az ismerősök és a követések között, akik egyszerűen rossz érzést keltenek. Elképzelhető, hogy valaki mindig a tökéletesnek beállított életével kérkedik, holott mindenki tudja, hogy hazudik. Az is egy opció, hogy az adott illető mindig rosszindulatú kommenteket ír a bejegyzések alá.

Nem kötelező mindenkit követni. Bármikor törölni lehet őket, amennyiben a tevékenységük rosszat tesz a mentális egészségünknek.

3. Állíts fel időkorlátot!

Egy l\u00e1ny a s\u00f6t\u00e9tben a telefonj\u00e1t n\u00e9zi

Fotó: Shutterstock

A legtöbbet használt oldalakhoz célszerű időkorlátot beállítani. Így a böngészésre szánt idő nem vesz el értékes perceket a munkától, az alvástól, a pihenéstől vagy a szórakozástól. Ezek mindennél fontosabb dolgok. Amikor például gyerekkel vagyunk a játszótéren, akkor a legutolsó dolog, amire figyelni kellene, az a telefon képernyője. Célszerű a napi rendelkezésre álló időt ésszel, egy meghatározott alkalommal felhasználni, majd másra összpontosítani.

4. Tudd, hogy miért használod a közösségi médiát!

Végezetül pedig érdemes tisztában lenni azzal, hogy mire használjuk a közösségi oldalakat. Amennyiben szórakozásból, akkor csak olyan személyeket és oldalakat érdemes követni, amik ezt a célt szolgálják. A többi csak figyelemelterelőként van jelen. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a tanulás vagy az információgyűjtés áll a középpontban.

Korábbi cikkeinkben már többször foglalkoztuk a közösségimédia-oldalak káros hatásaival. Többek között arról is beszéltünk, hogy mennyi idő szükséges az online tér mentális egészségre gyakorolt hatásinak leküzdéséhez.

Kapcsolódó írásunkat itt lehet elolvasni.

Nyitókép: Shutterstock