Egy lány az ágyában fekve telefonozik

A közösségi média kitesz minket a depresszió veszélyeinek — meglepő?

Valószínűleg senkinek sem kell elmagyarázni, hogy a digitális képernyők folyamatos kémlelése komoly veszélyekkel jár. Ezzel számos tanulmány foglalkozott korábban, egy új kutatás pedig most arra hívja fel a figyelmet, hogy a közösségimédia-oldalaink figyelése miként vezethet depresszióhoz.


A kutatócsoport munkájának középpontjában — a Futurism cikkében leírtak alapján — a problémás társadalmi összehasonlítás érzése állt. Egyszerűbben fogalmazva, ez az a kínzó érzés, amit mások gondtalan, csillogó életét nézve tapasztalunk, és úgy érezzük tőle, hogy a miénk nem felel meg annak a vágyott képnek.

Az interneten és a különböző oldalakon töltött túl sok idő könnyen fokozhatja a negatív érzéseket az önképpel kapcsolatban.

A tanulmány egy másik megfigyelése szerint a közösségimédia-használat elszigeteltséget teremet az emberekben, mivel csökkenti a személyes interakciók és az otthonon kívüli tevékenységek lehetőségét. Mindezek kutatására a szakértők ezer amerikai — 18 és 30 év közötti — felnőtt alanyok adatait vettek figyelembe.

Az ő jellemzőiket egy 2018-as felmérésből szedték ki, amelyet Brian Primack vezetett. Ő a mostani tanulmány egyik társszerzője is. A kutatás személyiségre vonatkozó része a Big Five személyiségleltárra támaszkodott, amely a résztvevők mások iránti nyitottságát, extrovertáltságát, elfogadhatóságát és neuroticizmusát méri.

Egy l\u00e1ny a kez\u00e9ben tartja a telefonj\u00e1t

Fotó: Unsplash/freestocks

Az eredmények kimutatták, hogy nagyobb neuroticizmus-értékkel rendelkező, a közösségi médiát intenzíven használó válaszadóknál kétszer magasabb volt a depresszió kialakulásának esélye. Ennek ellenére még a legkevésbé neurotikus és legnyitottabb felhasználók is fokozottan ki voltak téve a depresszió veszélyének, ha napi szinten legalább öt órát töltöttek különböző közösségi portálokon.

„A tanulmány megállapításai fontosak a technológia elterjedésének és integrációjának idején. Az emberekkel való virtuális kapcsolattartás növelheti a félreérthető kommunikáció vagy félreértés kockázatát, ami kapcsolati nehézségekhez és a mentális egészségügyi problémák kialakulásának potenciális kockázatához vezethet"

— mondta Renae Merrill, az Arkansasi Egyetem közpolitikai doktorandusza az iskola sajtóközleményében.

Az eredményeket figyelembe véve a szakértők azt javasolják, hogy nagyobb tudatossággal használjuk online kapcsolattartó felületeket és a közösségi hálókat a jó mentális egészség megőrzése érdekében

Nyitókép: Shutterstock