Angol cocker spániel kiskutya kutyaeledelt eszik kerámia tálból

Nagy változás történik, ha a kutya csak emberi minőségű tápot eszik

Egy 2021-es tanulmány szerint az emberi táplálék egyes fajtái könnyebben emészthetők a kutya számára, mint a száraz kutyatápok. Hogy ez hogyan hat négylábúink egészségére, már más kérdés.


Viszonylag új keletű az az elképzelés, miszerint minden emberi táplálék rossz a kutyáknak, és inkább a marketingre, nem pedig a tudományra épül. Bár bizonyos ételeket valóban nem fogyaszthatnak a kutyák, mint például a csokoládét, a fűszereket és a gyümölcsöket, a sokféle fehérje és zöldség kutyákkal is etethető, ha megfelelően készítjük el őket.

Az emberek évezredek óta etetik a maradékokat kutyáikkal, akik lassan kifejlődtek rá, hogy megemésszék azokat. A kereskedelmi forgalmazásba kerülő kutyatápok viszont csak másfél évszázadosak, és valószínűleg azért jöttek létre, hogy az élelmiszerhulladékot jövedelmezőbbé tegyék.

Manapság sok állattartó abban a hitben él, hogy az ételmaradék veszélyes a kutyáikra nézve, miközben azok tele vannak minden tápanyaggal, amire az ebeknek szüksége van.

Az elmúlt években azonban a házi készítésű alternatívák sokkal népszerűbbé váltak, és sok gazdi kezdett átállni az egészséges, friss, bio, gabonamentes és minimálisan feldolgozott kereskedelmi lehetőségekre. Ezek elég egészséges opcióknak tűnnek, de biztos, hogy a legjobb választásnak minősülnek emiatt? Nem pontosan tudjuk.

Számos kereskedelmi forgalomban kapható állattápot nem teszteltek szigorúan, és nem hasonlítottak össze részletesen, még akkor sem, ha technikailag megfelelnek a teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálkozásra vonatkozó előírásoknak. Az is tisztázatlan egyelőre, hogyan határozzuk meg, mit tartalmazott egy kutya természetes, ősi étrendje valójában és milyen hatással lehet a modern táplálék az általános egészségi állapotára.

Ennek ellenére az emberi minőségű kutyatápokkal kapcsolatos első kutatások közül néhány már megállapította, hogy a kutyatápok elhagyásának számos előnye van. Ha a kutyánkat olyan hús- és zöldségkeverékkel etetjük, amelyet mi is szívesen ennénk, úgy tűnik, hogy négylábúink sokkal kevesebbet kakilnak, mint a száraztáplálék fogyasztása során.

Egy kísérlet során egy csapatnyi beagle-t négy héten keresztül szokásos kutyatáppal etették, majd a kutatók megállapították, hogy a kutyáknak lényegesen többet kellett enniük ahhoz, hogy megtartsák a testsúlyukat, és akár háromszor annyit kakiltak, mint amikor emberi minőségű alapanyagokat tartalmazó étrendet kaptak. A friss alapanyagokhoz képest a kutyák 1,5-1,7-szer többet kakiltak a száraz kutyaeledel miatt.

Ez azt jelenti, hogy az emberi táplálék tápanyagai könnyebben emészthetők a kutyák számára, ráadásul az utóbbi két étrend úgy módosítja a kutyák bélrendszerének baktériumait, ahogyan a kutyatápok nem.

„Amint azt korábbi tanulmányainkban kimutattuk, a friss táppal etetett egészséges kutyák székletmikrobiális közössége más volt, mint a kutyakajával etetett kutyáké. Ezek az egyedi mikrobiális profilok valószínűleg az étrend feldolgozásában, az összetevők forrásában, valamint az élelmi rostok, fehérjék és zsírok koncentrációjában és típusában mutatkozó különbségeknek voltak köszönhetőek, amelyekről ismert, hogy befolyásolják, mit emészt meg a kutya, és mi jut a vastagbélbe erjedésre”

– mondta Kelly Swanson, az Illinois-i Egyetemről táplálkozástudományi kutatója a ScienceAlertnek.

Az eredmények nagyrészt hasonlóak a korábbi kutatásokkal, melyek szerint a friss vagy nyers húsból készült étrend is megváltoztathatja a kutya mikrobiomját, azonban további kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy ez végső soron hogyan befolyásolja a kutya egészségét.

Egy másik, 2018-as kísérlet során Swanson és kollégái nyolc beagle-t etettek vagy száraztáppal vagy gabonamentes pörkölt étrenddel, vagy nyers diétával, miközben a kutyák fizikai aktivitását, vizeletét, székletét és vérét elemezték. Az eredmények azt mutatták, hogy a pörkölt étrend könnyebben emészthető volt, mint a száraz kutyaeledel, míg mind a gabonamentes, mind a nyers étrend alacsonyabb vércukorszintet és magasabb zsírszintet eredményezett.

Ez nem feltétlenül jelenti azonban azt, hogy ezek az eledelek egészségesebbek. Néhány évvel ezelőtt egyes gabonamentes kutyatápokat összefüggésbe hoztak a kutyák szívbetegségének egy formájával, ami arra késztette az Egyesült Államok Szövetségi Gyógyszerügyi Tanácsadót (FDA), hogy óva intett a kutyák ilyen típusú táplálásától.

Háziállataink egészsége mellett a környezeti hatásokat is figyelembe kell venni. Ha minden háziállatként tartott kutya emberi minőségű húst, halat és zöldséget kapna, annak óriási következményei lennének a szén-dioxid-kibocsátásra és az éghajlatváltozásra nézve, ezért egyes tudósok azt javasolják, cseréljük le a kutyatápot és az emberi táplálékot rovaralapú táplálékra, amely 25-ször kevesebb üvegházhatást okozó kibocsátást termel kilogrammonként a marhahúshoz képest, míg 47-szer kevesebb földet és körülbelül 20-szor kevesebb vizet használ.

Nyitókép: Shutterstock