Egy három lányból álló baráti társaság

Egy személyiségjegy megvéd a magány ellen — benned megvan?​

Egy új tanulmány megtalálta azt a személyiségjegyet, mely megvédi az embereket a magány ellen. Alábbi cikkünkben erről a kutatásról és az eredmények hitelességéről beszélünk, illetve arra is adunk néhány tippet, hogyan lehet fejleszteni ezt a tulajdonságot.


A kutatók szerint a bölcsesség — mint személyiségjegy — nagyobb empátiával és együttérzéssel társul, ezekkel pedig különösen kicsi a valószínűsége a magányosságnak. Az ilyen emberek jellemzően szeretik, ha más nézőpontokkal találkoznak, valamint azt is, ha valamilyen témában segítséget kérnek tőlük.

Dilip Jeste professzor, a tanulmány első számú szerzője így nyilatkozott az eredményekről:

„Tanulmányunk fontos megállapítása, hogy a magányosság és a bölcsesség között szignifikánsan fordított arányosság áll fenn. Azok az emberek, akik magasabb pontszámot értek el a bölcsesség mérőszámán, kevésbé voltak magányosak, és fordítva.”

A magányosság érzését összefüggésbe hozták többek között a rosszabb egészségügyi állapottal, az alacsonyabb alvásminőséggel és a kevesebb boldogsággal is. A bölcsességre mindezek fordítottja volt igaz.

A kutatási időszakban a tudósok Olaszország egy viszonylag elszigetelt, vidéki térségében munkálkodtak, ahol idős felnőtteket vontak be. Emellett a szakértők San Diegóban, egy amerikai városi/külvárosi területen élőket is megkérdezték.

K\u00e9t bar\u00e1t besz\u00e9lget egym\u00e1ssal a naplement\u00e9t n\u00e9zve

Fotó: Unsplash/Harli Marten

A kérdések a bölcsesség különböző összetevőire vonatkoztak, beleértve az együttérzést, az empátiát, az érzelemszabályozást és az önreflexiót. Az eredmények azt mutatták, hogy akik nagyobb empátiával és együttérzéssel fordultak mások felé, azok szignifikánsan kevésbé érezték magukat magányosnak.

„Hogyan lehet tehát növelni az együttérzést? Az olyan megközelítések, mint a kognitív viselkedésterápia vagy a hálanaplóba való írás segíthet valakinek abban, hogy együttérzőbbé váljon"

— olvashatjuk a PsyBlog cikkében a szerzők szavait.

Nyitókép: Unsplash/Simon Maage