Beteg vérnyomását mérő orvosi kéz

Ez a magas vérnyomás egyik gyakori jele

Ez a jel 40 százalékkal nagyobb eséllyel jár együtt a magas vérnyomás kialakulásával.


Az éjszakai ismételt WC-re járás a magas vérnyomás jele lehet – állapítja meg egy kutatás. Minél többször kell valakinek éjszaka kimennie a mosdóba, annál nagyobb a kockázat.

Az orvosok körében noktúriaként nevezett éjszakai vizelés 40 százalékkal nagyobb eséllyel jár együtt a magas vérnyomás kialakulásával.

„Tanulmányunk azt jelzi, hogy ha éjjel vizelnie kell – ez az úgynevezett noktúria –, akkor megemelkedett lehet a vérnyomása és/vagy felesleges folyadék van a szervezetében. Ha továbbra is noktúriája van, kérje meg orvosát, hogy ellenőrizze a vérnyomását és a sóbevitelt”

– mondta el Dr. Satoshi Konno, a tanulmány első szerzője a PsyBlognak.

A japán tanulmányban 1882 ember vett részt, akiknek megmérték a vérnyomását, és arról kérdezték őket, hogy milyen gyakran vizelnek éjszaka. Mint kiderült, több mint kétharmaduk szenvedett noktúriában.

„Azt találtuk, hogy az éjszakai vizeléshez való felkelés 40%-kal nagyobb eséllyel jár együtt a magas vérnyomás kialakulásával. És minél többször látogattak el a WC-re, annál nagyobb volt a magas vérnyomás kockázata”

– fogalmazott Konno az eredményekről.

Barbara Casadei professzor, az Európai Kardiológiai Társaság elnöke elmondása szerint világszerte több mint egymilliárd embernek van magas vérnyomása.

„A magas vérnyomás a korai halálozás vezető globális oka, 2015-ben közel tízmillió halálesetért volt felelős. Az ESC iránymutatásai gyógyszeres kezelést javasolnak a stroke és a szívbetegségek kockázatának csökkentésére. Az egészséges életmódot is javasolják, beleértve a só korlátozását, az alkohol mérséklését, az egészséges táplálkozást, a rendszeres testmozgást, a testsúlykontrollt és a dohányzásról való leszokást”

– tette hozzá.

A japánoknál különösen nagy problémát jelent a magas vérnyomás (hipertónia), mondta Dr. Mutsuo Harada.

„A magas vérnyomás nemzeti betegség Japánban. Japánban az átlagos sófogyasztás körülbelül 10 g/nap, ami több mint kétszerese a világ átlagos sófogyasztásának (4 g/nap). Ez a túlzott sófogyasztás összefügg azzal, hogy előnyben részesítjük a tengeri ételeket és a szójaszósz alapú ételeket, ezért a só korlátozását nehéz megvalósítani.”

Nyitókép: Shutterstock