Fej lerajzolt sziluettje, I és Q betűzsetonokkal

Egy étel, ami segít a magasabb IQ elérésében

Egy mindenütt jelenlévő élelmiszer segíthet az embereknek magasabb IQ-t elérni.

Azok az anyák, akik több diófélét esznek a terhesség alatt, magasabb IQ-val rendelkező gyermekeket szülnek – derült ki egy kutatásból.

Heti három 30 g-os adag diófélék fogyasztása összefüggésbe hozható a gyermekek magasabb kognitív funkcióival.

A tudósok úgy vélik, hogy a diófélék olyan esszenciális zsírsavakat biztosítanak, amelyek létfontosságúak az agy fejlődéséhez. Az olyan zsírsavak, mint az Omega-3 és Omega-6, felhalmozódnak a növekvő magzat agyában.

A kapcsolatot csak azoknál az anyáknál találták meg, akik a terhesség első 12 hetében fogyasztottak dióféléket, írja a PsyBlog. A vizsgálatban 2208 anya és gyermeke vett részt, akiket a terhességtől kezdve követtek nyomon.

Az anyákat az étkezési szokásaikról kérdezték, a gyermekeket pedig a kognitív funkciókat vizsgáló sztenderd tesztekkel vizsgálták.


Az eredmények azt mutatták, hogy a több diófélét fogyasztó anyák gyermekei jobb kognitív képességekkel rendelkeztek, például a memória és a figyelem terén. Azonban még azok is, akik nagy mennyiségben ettek dióféléket, még mindig az ajánlott mennyiség alatt maradtak, ami arra utal, hogy az előnyök potenciálisan még nagyobbak lehetnek.

Florence Gignac, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy a tanulmányban figyelembe vett diófélék a dió, a mandula, a földimogyoró, a fenyőmag és a mogyoró voltak.

„Úgy gondoljuk, hogy a megfigyelt kedvező hatások annak köszönhetők, hogy a diófélék magas folsav- és különösen az olyan esszenciális zsírsavak, mint az omega-3 és omega-6 magas szintjét biztosították. Ezek az összetevők hajlamosak felhalmozódni az idegszövetben, különösen az agy frontális területein, amelyek befolyásolják a memóriát és a végrehajtó funkciókat”

– fogalmazott.

A tanulmány az első, amely kapcsolatot talált a terhesség alatti diófélék fogyasztása és a gyermek kognitív fejlődése között. Az azonban még nem világos, hogy a kapcsolat miért csak az első trimeszterben áll fenn.

Dr. Jordi Júlvez, a tanulmány társszerzője elmondta, nem ez az első eset, hogy markánsabb hatásokat figyeltek meg, ha az expozíció a terhesség egy bizonyos szakaszában következik be.

„Bár tanulmányunk nem ad magyarázatot az első és a harmadik trimeszter közötti különbség okaira, a tudományos szakirodalom feltételezi, hogy a magzati fejlődés ritmusa a terhesség során változik, és hogy vannak olyan időszakok, amikor a fejlődés különösen érzékeny az anyai étrendre”

– tette hozzá.

Nyitókép: Shutterstock / navorolphotography