Egy nő rózsaszín háttér előtt áll és egy máj képét fogja maga előtt

Ez a népszerű ital csökkenti a májbetegség kockázatát

Egy népszerű, közkedvelt ital képes csökkenteni a májbetegségek kialakulásának kockázatát.


Azoknál az embereknél, akik rendszeresen (mindegy, hogy milyen típusú) kávét fogyasztanak, sokkal kisebb valószínűséggel alakul ki krónikus májbetegség.

Bármilyen típusú kávé fogyasztása - függetlenül attól, hogy koffeines vagy koffeinmentes, instant vagy őrölt kávé - összefüggésbe hozható a májbetegség és a májproblémák kialakulásának csökkentésével. A tanulmány arra is fényt derített, hogy mennyi kávét érdemes fogyasztani a májunk egészsége érdekében.

Egy tanulmány szerint napi három-négy csésze kávé fogyasztása elősegíti a máj egészségét, és csökkenti a hosszú távú májbetegség és a halálozás kockázatát a nem kávéfogyasztókhoz képest.

A kutatók félmillió ember adatait elemezték az UK Biobankból, és csaknem 11 éven át követték őket, hogy kiderítsék, a résztvevők közül kialakult-e májbetegség vagy ehhez kapcsolódó májprobléma.

A kávéfogyasztóknál 21 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki krónikus májbetegség, 20 százalékkal kisebb valószínűséggel zsírmájbetegség, és 49 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg májbetegségben, mint a nem kávéfogyasztók esetében.

Azoknál volt a legkimagaslóbb az eredmény, akik őrölt kávét fogyasztottak. Az őrölt kávé ugyanis gazdag cafestolban és kahweolban, amelyekről megállapították, hogy védő hatással vannak a májra.

Dr. Oliver Kennedy, a tanulmány első szerzője elmondta:

„A kávé széles körben hozzáférhető, és a tanulmányunkban látott előnyök azt jelenthetik, hogy a krónikus májbetegségek lehetséges megelőző kezelését kínálhatja.”

Nyitókép: Shutterstock

(Psy Blog)