Orvosok járványidőszakban

Ebben az európai országban már karantént vezettek be a majomhimlősöknek

A majomhimlő fokozatos terjedése miatt többen tartanak egy újabb karanténidőszaktól, a félelem pedig megalapozott lehet. A betegség még koránt sem olyan vészes, mint a koronavírus, ellenben egy európai országban már bevezették a fertőzés utáni háromhetes karantént.


Miután már 14 országban azonosították a majomhimlő terjedését Belgiumban hivatalosan is bevezették a 21 napos karanténidőszakot a megbetegedetteknek. Egészen idáig három majomhimlős embert azonosítottak ott, akik mindannyian egy Antwerpenben megrendezett fesztiválon vettek részt.

Szakértők egy közelmúltbeli tárgyaláson azt hangsúlyoztak, hogy már dolgoznak a vírus felkutatásán és a megfertőződöttek gyógyításán. Többek állításai alapján nem ez lesz a következő koronavírus-nagyságú járvány, viszont minél hamarabb meg kell kezdeni a vizsgálatokat.

Kifejezetten a majomhimlő ellen jelenleg még nem létezik vakcina, viszont a tudósok úgy vélik, hogy a fekete himlő elleni oltóanyag hatékonyan védekezhet a vírus ellen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nagyjából 85 százalékos hatékonyságra számít attól az oltástól a betegség enyhítésében.

A majomhimlőt eddig többek között az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Spanyolországban, Portugáliában, Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Belgiumban, Hollandiában és Svédországban mutatták ki biztosan — írja az Index.

Szakértők szerint az emberiég a majomhimlő két altípusával áll szemben. Mindkettő az afrikai kontinensről származik. Az egyik a fölrész középső részéről jön és az esetek tíz százalékában halált okoz. Ez a típus elméletileg még sosem jutott ki Afrikából, mivel olyan súlyos tünetekkel jár, hogy a hordozó nem tud utazni vele.

A másik fajta — mely valószínűleg jelenleg terjed a világban — csak enyhe tünetekkel társul. Természetesen ez is lehet halálos, viszont csak az esetek egy százalékában, tehát nem egy halálos betegségről van szó. Friss adatok szerint mai napig mintegy nyolcvan fertőzöttet és megközelítőleg ötven gyanús esetet jelentettek tizenegy országból.

Nyitókép: Shutterstock