Mandulavaj vagy mogyoróvaj: melyik az egészségesebb?
Ellentétben az általános vélekedéssel, a zsírok valójában elengedhetetlenek az egészséges táplálkozáshoz és működéshez. Az egészséges zsírok energiát biztosítanak, segítik a vitaminok felszívódását, és még az agyat, a hormonokat és a sejteket is támogatják.
Mindebből következik, hogy a zsírok nélkülözhetetlenek az étrendben, bár nem mindegyik egyforma. A vaj például tökéletes példa erre.
Még a vaj sárga, tejes változata is lehet egészséges mértékkel fogyasztva (de ha túlzásba viszed, hozzájárulhat a szívbetegségek kialakulásához). A dióvaj pedig a növényi vaj hihetetlenül népszerű és könnyen fogyasztható változata.
Gyakorlatilag minden létező dióféléből készül már változat (a mogyoróvaj a legismertebb, de a mandula-, a kesudió- és a napraforgómagvaj is hihetetlenül népszerű), bár egy kérdés még mindig fennáll: melyik a legegészségesebb? Nézzük a két legnépszerűbbet.
Fotó: Shutterstock
Táplálkozástanilag mind a mandulavaj, mind a mogyoróvaj hasonló mennyiségű kalóriát, fehérjét, szénhidrátot, káliumot és cinket tartalmaz adagonként. Ezen túl azonban egyértelmű a győztes: mandulavajban több rost, E-vitamin (jót tesz az immunrendszernek), magnézium (jót tesz az alvásnak), vas és kalcium található.
És bár mindkét vaj gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban − amelyek egészséges zsírok, és a szívbetegségek csökkentéséhez és a jobb glikémiás szabályozáshoz kapcsolódnak −, két kanál mandulavaj 25%-kal magasabb koncentrációban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírokat, mint pontosan ugyanennyi mogyoróvaj.
Azt is meg kell jegyezni, hogy ugyanabban az adag mogyoróvajban kétszer annyi telített zsír van (ami kifejezetten egészségtelen a szívre nézve), mint ugyanabban a mandulavajban.
Ezért összességében a mandulavaj az egészségesebb választás, különösen, ha a szív- és érrendszeri egészségről van szó.
Forrás: Vogue
Nyitókép: Shutterstock