másnapos nő fogja a fejét a káosz közepén

5 módszer, amivel enyhítheted a „másnapossági szorongást"

Átmulattad az éjszakát, és most rádtört a rettegés? Sajnos a másnapossági szorongás majdnem olyan elkerülhetetlen, mint a lüktető fejfájás és az émelygő gyomor.


Az agyad száguld, izzad a tenyered, fáj a gyomrod, újraátjátszod a tegnap este történéseit Egyeseknél ezek a kétségek futó idegességnek számítanak, mások számára azonban az ilyenkor keletkező szorongás túlságosan nyomasztó. Az alkoholfogyasztás utáni aggodalom annyira gyakori tapasztalat, hogy a Redditen a „hangxiety" (a hangover, mint másnaposság és az anxiety, mint szorongás szavakból) kifejezést is előszeretettel használják.

A hangxietynek fiziológiai és pszichológiai magyarázata is van. A tünetek, amelyeket egy átmulatott éjszaka után tapasztalunk, általában enyhébb változatai annak, ahogy a klinikai alkoholmegvonás kinéz.

Más szóval a másnapossági szorongás lehet az elvonás egyik szubklinikai tünete.

Alkoholfogyasztással az agy jutalmazással kapcsolatos területein a dopamin neuronok egyre jobban aktiválódnak. De ez a dopamin-roham rövid ideig tart, ezért a szorongás később rosszabbra fordulhat. A másnapi érzések a pániktól kezdve a depresszió érzésén át az impulzivitásig, a zaklatottságig és ingerlékenységig terjedhetnek.

Fontos még megjegyezni, hogy a másnapossági szorongás sokkal gyakoribb a szorongásra hajlamos embereknél, különösen azoknál, akik az alkoholt szociális kenőanyagként használják idegességük csillapítására.

​Tippek a másnapossági szorongás leküzdésére

Ha úgy ébredsz, hogy szorongás fog el, tartsd szem előtt, hogy ez annak tudható be, hogy a tested és az agyad éppen feldolgozza az alkoholt. De enyhítheted a másnapossági szorongást, ha kipróbálod ezeket az egyszerű mindfulness technikákat.

​1. Földelési technikák

Amikor az elmédben a tegnap estével kapcsolatos „mi lett volna, ha" kavarog, térj vissza a jelenbe. Próbáld ki az 5-4-3-2-1 földelési technikát: nevezz meg öt dolgot, amit magad körül látsz, négyet, amit megérinthetsz, hármat, amit hallhatsz, kettőt, amit érezhetsz, és egyet, amit megérezhetsz. Ez azérzékszervi ellenőrzőlista segíthet lehorgonyozni a jelenbe.

​2. Hidratálj és egyél

m\u00e1snapos n\u0151 egy \u00fcveg v\u00edzzel a kez\u00e9ben, f\u00e9lrecs\u00faszott alv\u00f3maszkkal, k\u00f3cos hajjal

Fotó: Shutterstock

Az alkohol kiszárít, és a vércukorszinted felborulhat, ami felerősítheti a szorongást. Igyál vizet vagy rehidratáló oldatot, és egyél kiegyensúlyozott ételt: azaz egészséges zsírokat, fehérjét, lassan felszabaduló szénhidrátokat és néhány adag zöldséget. A szervezetednek üzemanyagra van szüksége a regenerálódáshoz, és a vércukorszinted stabilizálása segíthet a hangulatod stabilizálásában is.

​3. Tudatos légzés

A légzés egy jó eszköz az idegrendszer megnyugtatására. Próbáld ki a mély rekeszizomlégzést: lélegezz be lassan négy számolásig, tartsd bent hét számolásig, és lélegezz ki nyolc számolásig. A kilégzés meghosszabbítása aktiválja idegrendszered pihenés és emésztés üzemmódját, ami segít abban, hogy nyugodtabbnak érezd magad.

​4. Kapcsolódj a barátaiddal!

Néha az aggodalmak megosztása megfelezheti azokat. Fordulj oda egy barátodhoz, aki veled volt tegnap este. Valószínűleg ő is ugyanúgy törékenynek érzi most magát, és megnyugtathatjátok egymást, hogy az egész csak jó móka volt. Az is megoldás lehet, ha megkérdezed magadtól, hogy „mit mondana egy jó barát arról, amit most átélek?". Gondolj arra, hogyan tudnának megnyugtatni megnyugtatni téged.

​5. Gyengéd mozgás

Bár egy teljes körű edzés talán nem fér bele, egy kis gyengéd mozgás, például egy séta a természetben vagy egy pihentető jógagyakorlat fokozhatja az endorfinszintet és segíthet kitisztítani az elmét. Ráadásul ez egy szép módja annak, hogy emlékeztesd magad arra, hogy az élet megy tovább, még egy átmulatott éjszaka után is.

Forrás: Glamour UK

Nyitókép: Shutterstock