Matcha teák

Népszerű, de mennyire jó a matcha számunkra?

A TikTok-on odavannak a matcha latte-ért, de mennyire egészséges valójában?

A TikTok-on jelenleg 2 milliárd megtekintéssel rendelkező #matchalattes sokak nagy kedvence, és állítólagos egészségügyi előnyeinek listája – a jobb memóriától kezdve a szívroham kockázatának csökkentésén át egészen a menstruációs fájdalmak enyhítéséig – csak tovább növeli népszerűségét.

Nem meglepő, hogy a globális eladások 2028-ban várhatóan több mint 4,6 millió dollárt fognak érni.

A matcha a zöld tea koncentrált formája, amely a 8. századi Kínából származik, de ma már főként a japán Kiotóban állítják elő.

Bár ugyanabból a növényből készül, mint a hagyományos zöld tea, a matchát árnyékban termesztik a klorofill termelődésének fokozása érdekében, amely a levelek világoszöld színét adja. Utóbbit ezután leszedik és megszárítják, hogy az oxidációt minimalizálják, majd eltávolítják a szárakat és az ereket, és a leveleket finomra őrölt porrá őrlik.

Ebben a folyamatban a matcha a zöld teánál több antioxidánst, olyan növényi vegyületeket tartalmaz, mint a katechinek, amelyek védik a sejteket a káros szabad gyökök ellen, és csökkentik a gyulladást a szervezetben.

A matchában található EGCG, a fő katechin mennyisége 130-szor nagyobb koncentrációban van jelen, mint a zöld teában. Emellett C-vitamint és l-teanint, egy stresszoldó tulajdonságokkal rendelkező aminosavat is tartalmaz, így a napi adag elfogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat.

Enyhítheti a menstruációs fájdalmat

Egy, a zöld teában található katechinekkel foglalkozó tanulmány szerint azok segíthetnek csökkenteni a méhben termelődő hormonokat (prosztaglandinok), amelyek menstruációs fájdalmakhoz vezetnek. Mivel a matcha is nagy mennyiségben tartalmaz gyulladáscsökkentő katechineket, hasonló hatásokkal bírhat.

A menstruáció alatt a gyulladás természetes módon fokozódik, ami a menstruációs fájdalmak mellett fokozza a szorongás tüneteit és a kortizol termelődését is. Napi egy-két csésze zöld tea vagy matcha segíthet a fájdalmas görcsök, az endometriózis vagy a PMDD enyhítésében.

Javítja a csontok és a szív egészségét

A matchában található antioxidánsok a szervezetben lévő oxidatív stressz ellen is küzdenek, mely a szívbetegségek egyik fő okozója. A szabad gyökök semlegesítésével az EGCG segít csökkenteni a gyulladást és megelőzni az oxidatív károsodást, amely plakkok kialakulásához vezethet az artériákban.

Emellett a matcha bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet. Tanulmányok kimutatták, hogy a zöld tea, köztük a matcha rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni az LDL-koleszterin (”rossz„ koleszterin) szintjét, miközben növeli a HDL-koleszterin (”jó„ koleszterin) szintjét. Ez az egyensúly nagyon fontos a tiszta erek fenntartásához és az érelmeszesedés megelőzéséhez, amely a szívroham és a sztrók egyik fő kockázati tényezője.

A matcha a csontok szabadgyökös károsodástól való védelme mellett a csontok egészségét támogató K-vitaminban is gazdag,.

A K-vitamin nélkülözhetetlen a kalcium anyagcseréjéhez, amely ásványi anyag fontos a csontok egészségéhez. Emellett az EGCG potenciálisan csökkenti az oszteoklasztok (csontot lebontó sejtek) aktivitását, így támogatva a csontsűrűséget.

Fokozza az agyműködést

Bár a koffeint általában a szellemi éberség fokozásával hozzák összefüggésbe, egyes kutatások szerint a matcha összetevői, a koffein, az antioxidánsok és az l-theanin, fokozhatják az agyműködést és javíthatják a memóriát.

Egy tanulmány azt vizsgálta, hogy az emberek hogyan hajtották végre az agyi teljesítmény mérésére szolgáló feladatokat. Azok, akik matcha teát vagy 4 gramm matchát tartalmazó szeletet fogyasztottak, javulást mutattak a figyelem, a reakcióidő és a memória terén a placebocsoporthoz képest.

(Glamoour UK)

Nyitókép: Shutterstock