Mellrák szűrésen, rövid hajú nő

Mellrák megelőzés, diagnózis és kezelés (x)

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Magyarországon rosszindulatú emlődaganat miatt évente több mint 2300 nő veszti életét és közel 8300 új esetet diagnosztizálnak. Mindannyian tehetünk azért, hogy ez a szám csökkenjen és a következő áldozat ne a családunkból vagy az ismerőseink közül kerüljön ki.A mellrák elleni küzdelem legfontosabb eszköze a rendszeres szűrővizsgálat. A rendszeres szűrővizsgálatoknak kiemelt szerepük van, hiszen az időben felismert betegségek nagyobb eséllyel gyógyíthatók, a szövődmények megelőzhetők. Cikkünkben a Dr. Rose Magánkórház szakorvosai – Dr. Fülöp Rita radiológus, emlődiagnosztikai specialista és Dr. Molnár Béla Ákos rekonstrukciós sebész – foglalják össze a legfontosabb információkat a szűrővizsgálattal, a diagnosztikai eljárásokkal és a kezelésekkel kapcsolatban.

Az emlődaganatok korszerű szűrése

Mammográfia

Mammográfiai vizsgálat tünet vagy panasz esetén 30–35 éves kor felett javasolt – kivéve, ha egy éven belül történt ilyen vizsgálat és nincs indok a megismétlésre pl. új tumorgyanús tünet. Indokolt esetben 30 év alatt is elvégezhető, szükség esetén kiegészítve célzott, nagyított felvételekkel, vezérelt mintavétellel. A mammográfia az egyetlen, tudományosan igazolt eljárás az átlagos rizikójú nők szűrésére, az emlőrákos halálozás csökkentésére.

Tomoszintézis

A digitális 3D tomoszintézis (Digital Breast Tomosynthesis, DBT) a 2D digitális mammográfián (Full-Field Digital Mammography, FFDM) alapuló vizsgáló eljárás, amely során a köríven mozgó röntgencső az emlőről kis sugárdózissal, rövid idő alatt 10–15 átfedő digitális képet készít. Az adathalmazból számítógépes feldolgozással vékony szeletvastagságú rétegképek és rekonstruált, a hagyományoshoz hasonló szummációs un. szintetikus 2D áttekintő képek készülnek. A 3D tomoszintézis az emlőszerkezet megítélésében érzékenyebb, a rejtőzködő elváltozások könnyebben felfedezhetők a magasabb szenzitivitás miatt. Tomoszintézissel 29-41%-kal több daganat fedezhető fel, szűrésben alkalmazva a visszahívási ráta jelentősen csökken, a felesleges biopsziák elkerülhetők. Az emlőszűrésben különösen az olyan emlőszerkezetek (denz fibrotikus, fibroadenotikus) esetén jelent előnyt a tomoszintézis alkalmazása, amelyekben a hagyományos mammográfia alacsonyabb szenzitivitású.

Ultrahang vizsgálat

Ultrahang vizsgálat az emlők szöveti- és szerkezeti elváltozásainak kimutatására alkalmas vizsgálati módszer. Az ultrahang vizsgálat gyors diagnosztikai információt biztosít sugárterhelés nélkül.

N\u0151 mellr\u00e1ksz\u0171r\u00e9sen

Shutterstock

További vizsgálati lehetőségek: biopszia, azonnali mintavétel citológiai, szövettani vizsgálathoz

  • Mammográfiával vezérelt sztereotaxiás mintavétel
    Mammográfiával vezérelt sztereotaxiás mintavétel szükséges a nem tapintható, ultrahanggal nem azonosítható és nem biztosan benignus (jóindulatú) elváltozásoknál, pl. mikrokalcifikációnál (mikromeszesedésnél).
  • Ultrahang-vezérelt mintavétel
    Ultrahang-vezérelt mintavétel javasolt az emlőből és a regionális nyirokcsomókból, ha a tapintható vagy nem tapintható elváltozás ultrahang vizsgálattal jól látható.

Rekonstrukciós plasztikai sebészet

Korábban a rosszindulatú melldaganatoknál a daganatos terület, az emlő eltávolítása után következett a kemoterápia, a sugárkezelés, és csak jóval később a rekonstrukció. Az onkoplasztika során az emlődaganatos betegeknél egyidőben távolítják el a rákos területet és állítják helyre az emlő formáját. A műtét után a műtéti szövettani vizsgálat eredményétől függően kerül sor az onkoteam által javasolt további onkológia kezelésekre.

Emlődaganatos betegek részére a Dr. Rose Magánkórházban elérhetőek az onkoplasztikai műtétek, amelyek során az onkológiai beavatkozással egy időben végezzük a mellrekonstrukciót. Az onkoplasztikai műtétek pontos kezelési terv alapján zajlanak, amelyet a műtét előtt az onkológusból, sebészből, plasztikai sebészből, radiológusból és más szakmák képviselőiből álló onkoteam határoz meg. Ez alapján születik döntés arról, hogy mellmegtartó vagy melleltávolító műtétre van-e szükség. Előbbinél csak egy részét távolítják el az emlőnek, de a rekonstrukcióra természetesen itt is szükség van, legtöbbször az esztétikai sebészetben használatos technikákkal állítjuk helyre az eredeti formát, olykor az ellenoldali mell korrekciójával együtt. A teljes emlő eltávolításnál bonyolultabb az eljárás, ilyen esetekben a hiányzó szövetek pótlásaként mindenképp szükség van valamilyen saját érnyeles lebenyre, illetve kombinálhatjuk implantátumok beültetésével is.