A testmozgás csökkentheti a mellrák kockázatát?

A testmozgás csökkentheti a mellrák kockázatát?

Egy új kutatás a fizikai aktivitás szerepét vizsgálta az emlőrákkal kapcsolatban.


A kutatók egy ideje már tudják, hogy a rendszeres testmozgás különféle betegségek ellen és az egészség megőrzése érdekében fontos. Egy új kutatás azonban arra hívja fel a figyelmünket, hogy a rendszeres sportolás a különféle rákos megbetegedések megelőzésére és kiújulásának elkerülésére is hasznos lehet.

De honnan tudhatjuk, hogy a rendszeres testmozgás valóban csökkenti a rák kialakulásának kockázatát?

A British Journal of Sports Medicine2 című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány egy új módszert használt ennek meghatározására. A mendeli randomizációnak nevezett módszerrel a kutatók a résztvevők aktivitási szintjére vonatkozó genetikai információit használták fel a mellrák és a kiújulás kockázatának előrejelzésére. Ebben a tanulmányban több mint 130 000 nőt vizsgáltak meg, akik közül néhány olyan mellrákban szenvedett, amely már átterjedt, néhányaknak nem terjedt el és volt, aki egyáltalán nem küzdött rákos megbetegedéssel.

Az eredmény hihetetlen volt. A rendszeres sportolásra hajlamosító genetikai variánsokkal rendelkező nőknél 41 százalékkal kisebb volt az invazív emlőrák kialakulásának esélye, és ez nagyrészt a menopauza állapotától, a daganat típusától, stádiumától vagy fokozatától függetlenül volt így.

A kutatók úgy vélik, hogy komoly bizonyítékaik vannak arra, hogy az erőteljes fizikai aktivitás növelése és az ülésben eltöltött idő csökkentése valószínűleg jelentősen csökkenti a mellrák kockázatát.

Noha ez a kutatás fontos és elgondolkodtató, nem valószínű, hogy ennek hatására ugrik fel az ember, és kezd el minden nap mozogni. Hogy miért? Mert a napi rutin és a szokásaink megváltoztatása nehéz. Időt szakítani a sportolásra a rohanó hétköznapokban szintén nehéz.

Azonban, ha már csak apró lépésekkel kezdjük el és minden nap picit csökkentjük az ülési időnket, jót tehetünk testünknek.

Nyitókép: Unsplash