Női reproduktív rendszer

Összefüggést találtak a PCOS és a memóriazavar között

Egy új kutatás szerint a policisztás ovárium szindrómában szenvedő embereknél nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő memória- és gondolkodási problémák középkorban – derül ki egy, a Neurology online számában megjelent új kutatásból.


A tanulmány nem bizonyítja, hogy a policisztás ovárium szindróma kognitív hanyatlást okoz, csak összefüggést mutat ki.

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) hormonális rendellenesség, melyet szabálytalan menstruáció és az androgén nevű hormon emelkedett szintje határoz meg. További tünetei között szerepelhet a túlzott szőrnövekedés, a pattanások, a meddőség és a rossz anyagcsere-állapot.

Dr. Heather G. Huddleston, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és a tanulmány szerzője elmondta, hogy a PCOS gyakori reprodukciós rendellenesség, amely a nők akár 10%-át is érinti.

„Bár összefüggésbe hozták az olyan anyagcsere-betegségekkel, mint az elhízás és a cukorbetegség, amelyek szívproblémákhoz vezethetnek, kevesebbet tudunk arról, hogy ez az állapot hogyan befolyásolja az agy egészségét. Eredményeink arra utalnak, hogy az ebben az állapotban szenvedőknél a középkorúaknál alacsonyabbak a memória- és gondolkodási képességek, valamint finomabb agyi változások figyelhetők meg. Ez több szinten is hatással lehet az emberre, beleértve az életminőséget, a karrier sikerét és az anyagi biztonságot”

– fogalmazott.

A vizsgálatban 907, a vizsgálat kezdetekor 18 és 30 év közötti nő vett részt, akiket harminc éven keresztül követtek, és ezen idő alatt a memóriát, a verbális képességeket, a feldolgozási sebességet és a figyelmet mérő teszteket töltettek ki velük.

A vizsgálat idején 66 résztvevőnek policisztás ovárium szindrómája volt.

A figyelmet mérő tesztben a kísérleti személyek különböző színű szavakból álló listát néztek meg, majd arra kérték őket, hogy a tényleges szó elolvasása helyett mondják meg a tinta színét. Például a „kék” szót piros színnel lehetett megjeleníteni, így a helyes válasz a piros lett volna.

A kutatók megállapították, hogy ennél a tesztnél a PCOS-ben szenvedő emberek átlagos pontszáma körülbelül 11%-kal volt alacsonyabb, mint azoké, akiknek nem volt ilyen betegségük.

Az életkor, a faj és az iskolai végzettség figyelembevétele után a kutatók megállapították, hogy a PCOS-sel küzdő nők az öt teszt közül háromban alacsonyabb pontszámot értek el, különösen a memória, a figyelem és a verbális képességek területén, mint azok, akiknek nem volt ilyen állapotuk.

A vizsgálat 25. és 30. évében egy kisebb, 291 résztvevőből álló csoportban agyi vizsgálatokat végeztek – közülük 25-nek volt PCOS-e. A vizsgálatokkal a kutatók az agy fehérállományú pályáinak épségét vizsgálták az agyszövetben lévő vízmolekulák mozgását vizsgálva.

Megállapították, hogy a policisztás ovárium szindrómában szenvedő embereknél alacsonyabb volt a fehérállomány integritása, ami az agy öregedés korai jeleit mutathatja.

Huddleston elmondta, további kutatásokra van szükség ezen eredmények megerősítéséhez és annak meghatározásához, hogy hogyan következik be ez a változás, beleértve annak vizsgálatát, hogy milyen változtatásokkal csökkenthetik az emberek a gondolkodási és memóriaproblémák kialakulásának esélyét.

„Az olyan változtatások, mint a több szív- és érrendszeri testmozgás beépítése és a mentális egészség javítása, szintén az agy öregedésének javítását szolgálhatják ennél a populációnál”

– fogalmazott.

A vizsgálat egyik limitációját jelentette, hogy a policisztás ovárium szindróma diagnózisát nem orvos állította fel, hanem az androgénszintek és az önbevalláson alapuló tünetek alapján állapították meg, így nem biztos, hogy a résztvevők minden információra pontosan emlékeztek.

(Science Daily)

Nyitókép: Shutterstock