Piros szíves flitterekkel megszórt betét, kék háttéren

Ez befolyásolhatja a kamaszlányok menstruációs görcseinek erősségét

A kamasz lányok étrendje befolyásolhatja a menstruációs fájdalom erősségét.

Miközben a New Jersey-i Rutgers Egyetemen szerzett egyetemi diplomájának részeként egy vezető kutatási projekten dolgozott, Serah Sannoh úgy döntött, hogy elemzi a diétával és a menstruációs fájdalmakkal kapcsolatos szakértői vizsgálatokat, részben azért, mert saját maga küzd a témával.

Kutatásai kimutatták, hogy a magas omega-6 zsírsavat tartalmazó élelmiszerek elősegítik a gyulladást, ami a menstruációs fájdalom fő felelőse, míg az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek csökkentik a gyulladást.

A menstruációs fájdalom, más néven dysmenorrhea a méhben lévő izmok összehúzódásai következtében jelentkezik. A helyzetet a prosztaglandinok, a gyulladásos reakciókban részt vevő vegyi anyagok rontják.

„Én csak azt javasolnám a fiatal nőknek, hogy nézzék meg az életmódjukat és az étrendjüket, a táplálkozási szokásaikat, és nézzék meg, hogy vannak-e olyan változtatások, amelyek segíthetnek javítani az általuk tapasztalt fájdalmat”

– mondta Sannoh a Medical Xpressnek, aki jelenleg a philadelphiai Temple University orvostanhallgatója.

Bár a serdülő lányok 90%-a számol be menstruációs fájdalomról, sokan nem keresnek kezelést. A tanulmány szerint ez a fiatal nők iskolai hiányzásainak egyik vezető oka.

Azok az élelmiszerek, amelyeket Sannoh kutatása problémásként talált, szintén népszerűek, köztük a vörös hús, a cukor, a só, a tejtermékek, a kávé és az olajok.

„Az amerikai étrend nagyon sok omega-6 zsírsavat tartalmaz”

– fogalmazott Sannoh.

A kutatás kimutatta, hogy a vegán étrenden élő embereknél volt a legalacsonyabb a gyulladásos megbetegedések aránya.

Az étrend valóban hatással van az egészségre, és úgy érzem, hogy ezt gyakran figyelmen kívül hagyják. Néha az emberek csak azt szeretnék látni, hogy van-e olyan gyógyszer, amit bevehetnek. És ez rendben is van, de ha van mód arra, hogy holisztikusan megállítsuk ennek a fájdalmas kaszkádnak egy kezdeti lépését, úgy érzem, hogy ezt egyes emberek jobban elfogadnák, és ez segítene nekik általános egészségi állapotuk javításában

– mondta Sannoh, aki szerint még mindig több kutatásra van szükség.

„Úgy gondolom, hogy ez minden korosztályra alkalmazható lenne, de ez a másik ok, amiért több kutatást szeretném, ha végeznének ebben a témában, hogy láthassuk ezeknek a diétáknak a tényleges hatásait hosszú távon”

– tette hozzá.

Sannoh a tervek szerint szerdán ismertette volna eredményeit a North American Menopause Society (Észak-Amerikai Menopauza Társaság) éves találkozóján, Atlantában. Az ilyen kutatások mindaddig előzetesnek számítanak, amíg nem publikálják őket egy lektorált folyóiratban.

Dr. Monica Christmas, a Chicagói Egyetem Női Integrált Egészségügyi Központjának igazgatója tovább magyarázta a prosztaglandinok hatását. A magas szintek fokozhatják a méh vérellátását biztosító erek összehúzódását. A véráramlás korlátozása görcsöket okozhat.

„Ezért működik az ibuprofen, a Midol vagy az Aleve - az összes nem szteroidos gyógyszer -, mert olyasmit szedünk, ami blokkolja a prosztaglandinok felszabadulását, és minimalizálja az érszűkület folyamatát. Ezzel a vizsgálattal azt mondják: „Hé, nézd, betarthatják-e az emberek a gyulladáscsökkentő diétát, és ez elég a prosztaglandinok felszabadulásának blokkolásához, hogy ne kapja el az érszűkületet?” És úgy tűnik, hogy igen”

Saját életében Christmas főként növényi alapú étrendet követ az egészségügyi előnyök miatt, néhány kivételtől eltekintve az alkalmi tejtermékek és a sushi esetében.

Bár Christmas gyakran dolgozik menopauzában lévő betegekkel, néha jelentős tünetekkel érkeznek az irodájába, beleértve a gyors súlygyarapodást, a hangulatingadozást és az ízületi gyulladást. A kevésbé gyulladásos étrendre való korábbi átállás azonban segíthet.

„Ha vannak olyan serdülőkorúak, akik valóban ráhangolódnak a gyulladáscsökkentő étrend betartására, ami szintén egy egészséges táplálkozási mód a korai életkorban, akkor valóban ellensúlyozzuk azokat a dolgokat, amelyeket később tapasztalhatnak?”

– kérdezte Christmas.

A gyulladást okozó ételek fogyasztása növelheti a cukorbetegség, az ízületi gyulladás és a szívbetegségek kockázatát is, jegyzi meg Christmas, aki a mediterrán étrendet ajánlja, amely tele van színes gyümölcsökkel, zöld leveles zöldségekkel, barna rizzsel vagy teljes kiőrlésű gabonával, zabpehellyel, valamint friss fűszer.

„Ha az emberek olyan ételekkel táplálják a testüket, amelyek a legoptimálisabb egészséget, hosszú élettartamot, jobb gondolkodást, jobb működést és összességében egészségesebb életet biztosítanak számukra, és minimalizálják a társbetegségek kockázatát, amelyek az életkor előrehaladtával növekednek, szerintem ez a legjobb étkezési mód.”

Nyitókép: Pexels