egy nő a fejét fogja, háttérben egy férfi ül

Ebből a 6 jelből felismered, ha elmérgesedett a kapcsolatotok

Időnként minden kapcsolatban − még a legerősebb, legboldogabb házasságban is – felmerülnek problémák és frusztrációk. De nem mindegy, hol a határ.


És bár nem érdemes minden egyes apró sérelmet szóba hozni, vannak bizonyos problémák, amelyeket tényleg nem szabad figyelmen kívül hagyni. A bántalmazó viselkedés vagy a bizalom súlyos megsértése aggasztó jelnek számít. De más, ehhez képest ártalmatlannak tűnő problémák is aggodalomra adhatnak okot. Házasságterapeutákat kértünk meg, hogy fedjenek fel néhány olyan finomabb, de potenciálisan súlyos párkapcsolati piros zászlót, amelyeket nem szabad leírni.

​1. Szorongsz, amikor a partnered közelében vagy

A párkapcsolati stressz fizikailag többféleképpen is megviselhet: gyakori fejfájás, gyomorfájás vagy alvászavarok, hogy csak néhányat említsünk. Ha úgy tűnik, hogy ezek a tünetek akkor jelentkeznek, amikor a partnereddel vagy, az annak a jele lehet, hogy valami nincs rendben a kapcsolatodban. A testünk sokszor akkor is jelez, ha még nem is tudjuk pontosan meghatározni, hogy baj van.

​2. Magányosnak érzed magad akkor is, ha együtt vagytok

Mindannyiunknak vannak szar napjai, amikor úgy érezzük, hogy nem tudunk kapcsolódni a partnerünkhöz. De ha gyakrabban tapasztalod ezeket a magányérzeteket, érdemes megvizsgálni, miért érzed magad ennyire elszigeteltnek a kapcsolatodban. A magányosság érzése a fizikai, érzelmi vagy mindkettő kapcsolat megszakadásának a jele. Aktív lépésekre van szükség ilyenor, különben a szakadék egyre nagyobb lesz kettőtök között.

​3. Nem tudod, hogyan kell harcolni

egy n\u0151 fekszik szorongva az \u00e1gyon, a h\u00e1tt\u00e9rben egy f\u00e9rfi \u00fcl

Fotó: Shutterstock

A konfliktus minden kapcsolat természetes része. Az a képesség, hogy a problémákat tisztelettudóan meg tudjátok beszélni, az érettség és az egészségesség jele a kapcsolatban. Az sem jó, ha egy pár egymás arcába üvölt, ahogy az sem, ha egyáltalán nem veszekednek, és a problémákat a szőnyeg alá söprik. A rövid távú konfliktusok elkerülése hosszú távú nehezteléshez és elszakadáshoz vezet. Ez a fő oka a „szobatárs-szindrómának", amikor a párok jól kijönnek egymással, de megszűnik közöttük az intim kapcsolat.

​4. Ha a pénzről beszéltek, az mindig vitába torkollik

Sokszor a pároknak különböző filozófiájuk és prioritásaik vannak, ha a pénzügyeikről van szó. De az, hogy egy pár hogyan békíti ki ezeket a különbségeket, sokat elárul a kapcsolatról. Ha nem tudjátok ketten kitalálni, hogyan folytassatok eredményes beszélgetést erről, fontoljátok meg, hogy felkeressetek egy terapeutát, aki tud tippeket adni, hogyan kommunikáljatok hatékonyabban.

​5. A partnered mindig áskálódik és viccelődik

A párok közötti játékos ugratás jó móka − feltéve, hogy mindkét fél benne van a viccben. De ha úgy érzed, hogy a partnered olcsó poénokat vet fel veled szemben, állandóan a szemét forgatja a megjegyzéseidre, az ronthatja az önbecsülésed, és hatalmi egyensúlytalanságra utalhat. Beszélgessetek el komolyan az érzékenységről és a tiszteletről!

​6. Néha úgy érzed, inkább a partnered terapeutája vagy

Az, hogy a partneredre támaszkodhatsz tanácsért és érzelmi támogatásért, az intim kapcsolat egyik előnye. Ennek ellenére a partnerének nem szabadna téged egy profi terapeuta helyettesítésére használnia, különösen akkor, ha mentális betegséggel vagy életválsággal küzd.

Forrás: Buzzfeed

Nyitókép: Shutterstock