sok színes macaron édesség

Ezt művelik a szervezetünkkel a mesterségesen színezett élelmiszerek

Karácsonykor, a családi vacsora után nem hiányozhatnak az asztalról a színes, ízletes sütemények. Ezek viszont —egy kutatás szerint — nagy eséllyel okozhatnak vastagbélrákot a bennük lévő mesterséges ételszínezékek miatt. A továbbiakban ennek okáról, és néhány megelőzési tippről lehet olvasni.


Mik azok a szintetikus ételfestékek?

Az élelmiszergyártók azért alkalmazzák őket, hogy szebbek legyenek a készételek, ezáltal pedig kívánatosabbak a vásárlók számára. Először az 1800-as évek végén alkalmazták, és akkor még kőszénkátrányból állították elő. Napjainkban szintetizálják őket egy kőolajból származó vegyi anyagból, hogy egy azoszínezéknek nevezett végterméket állítsanak elő.

A gyártók szívesebben használják ezeket, mint a természetes folyamatok során előállított színezőket, mivel olcsóbbak, élénkebb árnyalatúak és tovább is tartanak. Rengeteg fajtát feltaláltak az évszázadok alatt, ezeknek viszont túlnyomó része mérgező, így csak néhány típust engedélyeznek az élelmiszergyártásban.

sz\u00ednes cukorm\u00e1zas f\u00e1nkok

Fotó: Unsplash/Heather Ford

Hogyan okoznak rákot?

A DNS-károsodás a vastagbélrák elsődleges oka: ha a rákkeltő géneken DNS-károsodás következik be, akkor mutációval más szervekre és területekre is átterjedhet a betegség. Másik fő tényező a kialakulásához nem más, mint a gyulladásos megbetegedések. Amennyiben a gyulladás hosszú ideig fennáll, károsíthatja az egyébként egészséges sejteket. A hosszútávú helytelen táplálkozási szokások olyan alacsony fokú gyulladáshoz vezethetnek, amely — a ScienceAlert cikke szerint — nem okoz észrevehető tüneteket, de ugyanolyan következményekkel jár.

Bár a vizsgálatok során egyik engedélyezett típus sem eredményezett közvetlenül rákos megbetegedést, viszont a jelenleg rendelkezésre álló kutatások rámutatnak a lehetséges egészségügyi kockázatokra. Például a bélben található hasznos baktériumok olyan elemeire bonthatják le a színezőt, amelyek károsíthatják a szervezetet. Emellett kutatások bebizonyították, hogy ez az anyag a sejtekben lévő DNS-hez és fehérjékhez kötődhet, valamint stimulálhatja a szervezet gyulladáscsökkentő rendszerét is.

sz\u00ednes muffinok

Fotó: Unsplash/Brooke Lark

Hogyan előzhetjük meg?

Ugyan még vizsgálni kell a szintetikus anyagok hatását a szervezetre, de van néhány életmódbeli praktika, amiket alkalmazva csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának esélyét. Természetesen pár ilyen édesség elfogyasztásától nem lesz baj, de a szakértők háromféle lehetőséget vázoltak fel annak érdekében, hogy a lehető legkisebb legyen a betegségek kialakulásának kockázata:

  • fontos eljárni szűrésre, hogy meggyőződjünk egészségügyi állapotunkról;
  • növelni kell fizikai aktivitásunkat;
  • végül pedig kövessünk egészséges étrendet (több teljes kiőrlésű gabonaféle, kevesebb alkohol és vörös hús).


Nyitókép: Unsplash/Melanie Kreutz