Sajt, csokoládé, bor fehér terítős asztalon

Ezek az ételek és italok könnyen migrént okozhatnak

A migrénre hajlamos személyeknek érdemes ezeknek a fogyasztását elkerülniük.

Bár a neurológusok még mindig vitatkoznak a migrén pontos okairól, bizonyos ételek és italok sokaknál könnyebben kiváltják a rohamot.

A migrén olyan neurobiológiai betegség, amelyet genetikai hajlam okoz. Bár bizonyos ételek valamivel nagyobb valószínűséggel váltanak ki rohamot, soha senki ne érezze magát felelősnek a migrénes rohamáért, mondja Dr. Thomas Berk neurológus, fejfájás-specialista és a New York-i Neura Health orvosi igazgatója.

Berk szerint a migrénes embereknél egy sor stresszor vagy kiváltó tényező rohamot okozhat. Bár vannak gyakoriak, mint például bizonyos típusú ételek és a hormonszintek változásai, a kiváltó okok mindenkinél egyedik.

Mivel a migrén összetett probléma, bizonyos ételek egyszerű kerülése nem lesz a kulcs a roham megelőzéséhez. Bár az étrendi változtatások segíthetnek, az egészséges életmódra és a kiegyensúlyozott táplálkozásra összpontosító holisztikusabb megközelítés kulcsfontosságú. Bizonyos esetekben orvosi beavatkozásokra is szükség lehet a migrén hatékony kezeléséhez.

A migrén összetettsége ellenére annak ismerete, hogy mely ételek és italok a gyakori kiváltó okok, segíthet a tájékoztatásban és a jövőbeli rohamok megelőzésében. Íme az 5 leggyakoribb migrént kiváltó étel és ital.

1. Alkohol

A túl sok pohár bor vagy bármilyen alkohol erős fejfájást okozhat, de a migrénnel küzdő embereknél már egyetlen pohár is rohamot okozhat. Ennek az az oka, hogy míg maga az alkohol, valamint annak metabolitjai bizonyos esetekben potenciális tényezők, elképzelhető, hogy a különböző alkoholos italok bizonyos összetevői kiváltó tényezőként szolgálhatnak. Az alkoholról ismert, hogy értágulatot okoz, melynek következtében az erek megduzzadnak.

Az alkohol dehidratáló hatású lehet, ami szintén rohamot okozhat. A vörösbor gyakrabban kapcsolódik azonnali rohamhoz, a benne lévő tiamin nevű vegyület miatt, amely megtalálható néhány más migrént kiváltó anyagban is, például az étcsokoládéban és az érlelt sajtban.

A migrénes rohamokról azt is feltételezik, hogy összefüggésbe hozhatók bizonyos biogén aminok (hisztamin, tiramin, feniletilamin stb.) jelenlétével, amelyek elméletileg fejfájást válthatnak ki.

2. Csokoládé

A csokoládé a legnépszerűbb élelmiszer-alapú trigger. A neurológusok azonban vitatkoznak arról, hogy a roham előtti csokoládé utáni vágyakozás a prodome (vagy a migrén roham előtti fázisa) része vagy kiváltó ok.

Bármelyik is legyen, az egyik lehetséges ok a kakaó lehet, amelyről úgy gondolják, hogy befolyásolja a szerotonin felszabadulását, ez pedig valószínűleg hozzájárul a migrén patogeneziséhez. Bár a csokoládé tartalmaz szerotonint és annak prekurzorát, a triptofánt, 85%-os kakaótartalomban magasabb a szintje, a meglévő tanulmányok nem igazolták a közvetlen kapcsolatot a migrén kiváltásával.

3. Túl sok vagy túl kevés koffein

A koffein az adenozin nevű molekulára hat azáltal, hogy blokkolja annak receptorát. Csökkentheti az agyi elektromos aktivitást, kitágíthatja az ereket és megváltoztathatja az alvást. Az adenozinszint természetesen megemelkedik az akut migrénes rohamok során, de adenozin infúzióval is kiváltható.

Az alkoholhoz hasonlóan a koffein is dehidratáló hatású, ami kiválthatja a migrént. Egészséges felnőttek számára az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) legfeljebb 400 milligramm, azaz négy-öt csésze kávé fogyasztását ajánlja egy nap. A migrén kezeléséhez azonban érdemes kevesebbet inni, mivel a koffein mivel ér összehúzó hatású, és akut migrénes roham kezelésére használható. Az általános javaslat szerint a migrénes betegek napi egy csésze kávéra vagy koffeintartalmú tea ajánlott, minden nap ugyanabban az időben.

4. Érlelt sajt

Egyes érlelt sajtok tiramint tartalmaznak, amely a sajt erjedése során keletkezik. Minél idősebb a sajt, annál több benne a tiramin.

A megemelkedett tiraminszintről úgy vélik, hogy migrént válthat ki az arra hajlamos embereknél. A tiaminról ismert, hogy hatással van a vérnyomásra, és befolyásolhatja az olyan neurotranszmitterek felszabadulását, mint a noradrenalin, amelyeknek közük lehet a migrénhez.

A gyakori bűnösök közé tartozik az érlelt cheddar, a manchego és a kék sajtok, mint a Gorgonzola és a Stilton.

5. Pácolt és feldolgozott húsok

A szalonna, a kolbász, a szalámi és a sonka nitrátokat és nitriteket tartalmazhatnak. A nitrátok nitrogén-oxiddá alakíthatók, amely a véráramlás szabályozásában szerepet játszó jelzőmolekula. A véráramlás változásai összefüggésbe hozhatók a migrénnel, és a nitrogén-oxid-termelés hozzájárulhat ezekhez a változásokhoz. Emellett a nitrátok aktiválhatják a trigeminális ideget (a migrénes fájdalom útvonalában résztvevő ideg), és gyulladásos neuropeptidek felszabadulását okozhatják.

Egy 2016-os tanulmány szerint a migrénes személyekben magasabb lehet a nitrátok lebontásában segítő baktériumok szintje. A több baktérium több nitrogén-oxidot jelent, ami bizonyítottan összefügg a migrénnel. A kutatók remélik, hogy egy napon olyan probiotikus szájvizet tudnak majd létrehozni, amely képes újra egyensúlyba hozni a baktériumok szintjét.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock