
Érzelmes és finom muffinok Valentin-napra
Hozzávalók (24 muffinhoz)
A muffinokhoz:
- 312 g teljes kiőrlésű liszt
- 12 g teáskanál sütőpor
- 1/2 (5-6 g) teáskanál só
- 180 g vaj, lágyítva
- 250 g cukor
- 3 nagy tojás szobahőmérsékleten
- 1 1/2 teáskanál vanília
- 3 dl tej
A vajas cukormázhoz:
- 180 g vaj
- 450 g szitálatlan porcukor
- 0,8 dl tej, plusz szükség szerint több
- 2 teáskanál vanília
- 1 teáskanál pasztell ételfesték
- Szórócukor díszítő betűk
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. Fújjuk be a muffin formákat tapadásmentes főzőspray-vel vagy béleljük ki őket papír sütőformákkal.
2. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.
3. Egy nagy tálban keverőgéppel közepes fokozaton 30 másodpercig verjük a vajat, majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, és közepes fokozaton verjük, amíg össze nem keveredik. Adjuk hozzá a tojásokat, egyszerre egyet-egyet, és mindegyik után verjük tovább. Ezután jöhet a vanília, majd a lisztes keverék és a tej felváltva. Minden egyes hozzáadás után alacsony fokozaton verjük, amíg összeáll a keverék. Töltsük meg a papír sütőformákat 2/3-ig.
4. Süssük 18-20 percig, vagy amíg egy a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta nem lesz. Hűtsük ki a formákban 5 percig, majd vegyük ki őket.
5. A cukormázhoz egy nagy keverőtálban közepes sebességen, elektromos keverővel verjük simára a vajat. Fokozatosan adjunk hozzá 400 g porcukrot, és jól verjük fel. Lassan verjük bele a tejet és a vaníliát. Fokozatosan verjük bele a maradék porcukrot. A további tejet addig keverjük hozzá, amíg a máz elérheti a kenhető állagot. Osszuk szét adagokra, és tetszés szerint színezzük be mindegyiket más-más színű pasztell ételfestékkel.
6. Helyezzünk egy sütőlapra sütőpapírt, majd tegyük félre. Egy nagy, nyitott hegyű, nyitott habzsákkal fújjunk a muffinok közepére szív alakú tölteléket, majd egy spatula vagy az ujjunk segítségével hozzunk létre sima mázfelületet.
7. Fordítsuk a mázas muffinokat a sütőpapírra, és óvatosan nyomjuk meg, hogy a máz lapos és sima legyen. Hagyjuk a helyén, és hűtsük a fagyasztóban 20-30 percig, vagy amíg megdermed. Ezután óvatosan távolítsuk el a süteményeket a sütőpapírról. Amíg a máz még hideg, egy kis fémspatula segítségével vágjuk le a muffinmáz szélét, hogy szív alakú legyen. Egy kis fémspatulával simítsuk el a felületet.
8. Írjunk a muffinok tetejére kedves üzeneteket a színes cukorszóró betűkkel.
(BHG)
Nyitókép: Shutterstock