Munkahelyi stressz és szorongás

Munkahelyi szorongás: hogyan birkózzunk meg az irodába való visszatéréssel

Egyre többen térnek vissza a home office-ból az irodákba, de vannak, akik számára nehéz újra emberek közt lenni. Cikkünkben megküzdési stratégiákat mutatunk a munkahelyi szorongásra.


A koronavírus-járvány teljesen felborította az életünket, de az elmúlt két évben volt időnk megszokni a változásokat. Az élet lassan azonban újraindul, sok munkahely áll vissza a személyes jelenlétre. Ez azonban nem olyan könnyű feladat sokak számára, akik megszokták, sőt megszerették az otthoni munkavégzést.

A munkahelyekre való visszatéréstől való szorongásnak számos oka lehet: a vírustól való félelem, az otthon kényelmének elvesztésétől szorongás vagy az elszokás a többi ember jelenlététől. Ez bőven elég arra, hogy szorongással üljenek be egyesek az irodai székbe, fontos azonban fejben tartani azt, hogy senki nincs egyedül ezekkel a rossz érzésekkel, ráadásul van megoldás. Mutatjuk milyen megküzdési stratégiáikat érdemes bevetni.

Fókuszban a kreativitás és az együttműködés

Végre nemcsak a Zoomon keresztül beszélhetünk kollégáinkkal, hanem személyesen is, aminek már eleve nagy ereje van. A visszatérés rengeteg fel nem használt energiánkat mozgósíthatja, végre szabadon engedhetjük a kreativitásunkat és új, közös projektekbe vethetjük bele magunkat.

Tegyünk fel kérdéseket, és osszuk meg aggályainkat

Ha a munkába való visszatérésnek vannak olyan elemei, amelyek nem tiszták teljesen vagy nem tűnnek praktikusnak, merjünk ezekre rákérdezni. A legrosszabb esetben ezek a beszélgetések segítenek eltávolítani az ismeretlentől való félelmet, amely gyakran önmagában is komoly stresszt okoz.

Tervezzük meg, hogyan integrálódjunk a saját tempónkban

A szorongást segíthet kezelni, ha megtervezzül a munkahelyünkre való visszatérést, amely hirtelen környezeti változással járhat. Határozzuk meg, hogy a munkába való visszatérés mely részei jelentik számunkra a legnagyobb kihívást, és ha szükséges, fogalmazzuk meg ezt egyértelműen, hogy meggyőző érvként szolgáljon a fokozatos, nem pedig a hirtelen visszatérés mellett.

Gyakoroljuk a régi rutinokat 

Nehéz lehet visszatérni a régi napi rutinokhoz ennyi ideig tartó otthoni munka után. A szervezettség érzése és a mindennapi tevékenységek nagyobb kontrollja gyakran segít enyhíteni az ismeretlennel kapcsolatos stresszt. Érdemes lehet begyakorolni a rutinokat az irodába való visszatérés előtt, például beállítani a reggeli ébresztőt vagy gyakorolni a munkába utazást, így nem az első napon kell újra szembenéznünk ezekkel.

Figyeljünk az érzéseinkre

Hangolódjunk magunkra, hogy pillanatról pillanatra megértsük, mit érzünk és miért. Figyeljük meg, mit érzünk a testünkben. Feszültséget? Mi váltja ki ezt az érzést? Találjuk meg a lazítás módjait, például vegyünk néhány mély lélegzetet, és emlékezzünk azokra az időkre, amikor a legjobban éreztük magunkat.

Legyünk határozottak az igényeinket illetően

Sokan amiatt aggódnak, hogy a munkatársakkal való találkozás megnöveli a Covid-fertőzés valószínűségét. Fontos, hogy ismerjük fel ezt a félelmet, és ne ütlegeljük magunkat amiatt, hogy így érzünk, különösen, ha mások nem izgatják magukat annyira emiatt.

Alkalmazzunk olyan viselkedésmódokat alkalmazzon, amelyek növelik a biztonságérzetünket, még akkor is, ha mások nem teszik ezt. Emlékeztessük magunkat arra, hogy jogunk van hozzá, és legyünk határozottak, ha mások megsértik a biztonságunk határait. Félelmeinket megoszthatjuk közvetlen felettesünkkel is, hogy meghatározza azokat a stratégiákat, amelyeket az egész csapat elfogadhat.

Otthoni kényelem a munkahelyen is

Gondoljuk át az otthoni munkavégzés azon szempontjait, amiket élveztünk, és mik voltak kevésbé előnyösek, majd találjuk meg a módját a home office pozitívumainak beépítésére a munkahelyünkön is, a negatívat pedig lehetőség szerint minimalizáljuk.

Ha például a kényelmet szerettük és az otthonos érzést, alakítsuk ki ezt a komfortot az irodában is. Vigyünk be egy-két személyes tárgyat, növányt, a kedvenc poharunkat, egy szép asztali lámpát, máris jobb lesz tőlük a kedvünk. Ha a rugalmasságot szerettük otthon, próbáljuk úgy alakítani a napunkat, hogy beleférjen munka előtt és után is valami élvezetes. Ha otthon sporttal kezdtük a napot, most se hanyagoljuk ezt el, ha van rá lehetőség, kezdjük előbb/később a munkát és ennek függvényében alakítsuk a munka végét is.

(Vogue)

Nyitókép: Shutterstock / Prostock-studio