Egy lány alszik

Sokat ér nappali fény? Ez magyarázhatja, hogy miért nem tudsz időben elaludni

Egy kutatás eredményei új összefüggéseket találtak a nappali fénynek való kitettség, valamint a lefekvési idő eltolódása között. Mint kiderült, minél többet vagyunk napközben világosban, annál hamarabb alszunk el az éjszaka folyamán. Milyen befolyásoló körülményeket találtak még?


A kutatásban összesen 507 egyetemi hallgató vett részt alanyként, akiknek az alvási szokásaikat három éven keresztül csuklómonitorokkal figyelték meg. Az adatgyűjtési időszak 2015 és 2018 között zajlott, és arra voltak kíváncsiak, hogy milyen a résztevők alvási aktivitása, valamint a fényexpozíciót is folyamatosan mérték.

Végeredményként megállapították, hogy a diákok a téli időszakban 35 perccel később feküdtek le, illetve 27 perccel később ébredtek. Mindez arra engedte következtetni a szakértőket, hogy a napközbeni lecsökkent fényhatás eltolja az emberek természetes cirkadián ritmusát, így amikor este ágyba kerülnének, akkor több időbe telik az elalvás.

„A testünknek van egy természetes cirkadián órája, amely megmondja, mikor kell aludnunk éjszaka. Ha napközben, amikor süt a Nap, nem kapunk elég fényt, az késlelteti az óránkat, és eltolja az éjszakai alvás kezdetét."

— mondta Horacio de la Iglesia, biológus.

Természetesen figyelembe kell venni azt is a témával kapcsolatban, hogy nem mindegy, mikor és milyen fényt kap a szervezet. A nappali természetes fény például azt eredményezi, hogy az éjszakai alvás gyorsabban és gördülékenyebben kezdődik, míg a késő délutáni vagy esti mesterséges világítás késlelteti a lefekvés idejét.

Egy kis videós ismertető a cirkadián ritmusról: 

Egészen pontosan minden nappali fénynek kitett óra nagyjából fél órával tolja előre a diákok cirkadián fázisait, míg a késői mesterséges fény 15 percet vesz vissza. Bár a cirkadián ritmus életkortól függően is változik, a most talált eredmények mégis túlmutatnak a diákokon és mindenkire egyaránt érvényesek.

A ScienceAlert cikkében így idézték a tanulmány szerzőinek zárómondatait:

„Ez a tanulmány azt mutatja, hogy ki kell mozdulnunk a szabadba —még ha csak egy kis időre is, és különösen reggel —, hogy természetes fényhez jussunk. Este pedig minimalizáljuk a képernyőn töltött időt és a mesterséges megvilágítást, hogy segítsen elaludni.”