Két nő közt álló férfi, egymást fogó kezek

5 jel, hogy a nem monogám kapcsolat lehet megfelelő számodra

Így tudhatjuk meg, hogy ez a fajta kapcsolat jó választás-e vagy sem.


A monogámia sok ember számára preferált párkapcsolati struktúra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenki számára megfelelő.

Rengeteg ember lenne elégedettebb egy nem monogám kapcsolatban; valójában az amerikaiak 32%-a mondja azt, hogy az ideális kapcsolata valamilyen mértékben nem monogám, a YouGov 2020-as felmérése szerint.

A non-monogámia gyűjtőfogalmát minden olyan kapcsolati stílus leírására használják, amely nem romantikus vagy szexuálisan kizárólagos két ember között. A hűtlenséggel ellentétben minden érintett teljesen tisztában van a dinamikával, és beleegyezik abba.

A HuffPost nem monogám embereket kért meg arra, hogy osszák meg néhány jelét annak, hogy ki számára lehet megfelelő ez a fajta kapcsolat. Íme, mit érdemes figyelembe venni:

1. Úgy érzed, megfojt a monogámia

Sarah Stroh író a HuffPostnak elmondta, hogy amikor korábban monogám kapcsolatban élt, a más emberekkel való kapcsolatteremtés iránti vágyának visszafogása mindig áldozatnak tűnt, és néha neheztelt a partnereire.

„A mai napig nem vagyok biztos benne, hogy a probléma mekkora része volt a másokkal való kapcsolataim korlátozásában, és mekkora része abban, hogy még csak beszélni sem tudtam arról, hogy vannak ilyen vágyaim anélkül, hogy azzal vádoltak volna, hogy nem szeretem eléggé a partneremet. Azt hiszem, ez utóbbi volt a legnehezebb.”

2. Kíváncsi és kalandvágyó vagy

A nem monogám emberek általában szenzáció-keresők, vágynak az izgalomra és az új élményekre. Szeretnek energiát meríteni azáltal, hogy új dolgokat tanulnak, akár önmagukról, akár más emberekről.

3. Energiát ad neked a más emberekkel való kapcsolat

A non-monogámia akkor lehet jó választás, ha tényleg élvezzük a másokkal való kapcsolatteremtést és ápolást romantikus, szexuális vagy plátói minőségben, mondja Leanne Yau, a poliamória oktató.

„Ha egyszerűen sok energiád van arra, hogy mély kapcsolatot és intimitást ápolj több emberrel bármilyen minőségben, akkor valószínűleg jó hajlamod van arra, hogy nem monogám kapcsolatban élj. Mert valóban sok időt és elkötelezettséget igényel, hogy ilyen módon sok emberbe fektessünk be”.

A másik oldalon, ha valaki olyan, aki inkább szűkösnek tartja a társadalmi körét, és jellemzően szereti minden elvárását egy vagy két emberre helyezni, akkor a non-monogámia nem biztos, hogy olyan jól illeszkedik, jegyezte meg Yau.

4. Erős kapcsolat a partnerrel, de nagyon különböző szexuális igények

Lehet, hogy partnerünk csodálatos, szerető és támogató, de képtelen kielégíteni az összes szexuális igényünket. Számukra egy nyitott kapcsolat ideális lehet, így mindkét fél kielégítheti az igényeit.

5. Nem várod, hogy a non-monogámia megoldja a párkapcsolati problémáidat

Sok együtt töltött év után egyes párok úgy döntenek, hogy utolsó próbálkozásként kinyitják kapcsolatukat, hogy megmentsék a megromlott kapcsolatot. Ez nem tanácsos, mivel általában inkább árt, nem pedig segít, egy már amúgy is a végsőkig lepusztult kapcsolatnak.

„Szeretnék óva inteni attól a gondolattól, hogy a nem-monogámiába való belépés megoldja a problémáidat. Ritka esetekben előfordulhat, de a legvalószínűbb, hogy még több konfliktust vezet be, mielőtt bármit is megoldana”

– mondja Stroh.

A non-monogámia nem biztos, hogy mindenkinek megfelelő, és ez teljesen rendben van. De bárkinek működhet, aki valóban ezt akarja, és elkötelezi magát mellette.

„Szerintem bárki lehet [nem monogám], ha akar. De a legfontosabb dolog az, hogy tényleg az akarsz lenni, és nem csak azért csinálod, mert a partnered akarja. Szóval szerintem a személyes motivációdnak a nem-monogámiához nagyon fontosnak kell lennie. És nem lehet csak azért, mert nem akarod elveszíteni a partneredet, vagy nem akarod, hogy a kapcsolatod véget érjen”

– véli Yau.

Nyitókép: Shutterstock