egy szőke férfi átülteti a szobanövényeit

A növényeink sírnak, ha nem érzik jól magukat – állítja egy új kutatás

Szeretjük a szobanövényeinket: beszélünk hozzájuk; igyekszünk a lehető legjobb fényt biztosítani számukra, sőt, még zenét is játszunk nekik. De nem vagyunk tökéletesek, és néha a legjobb erőfeszítéseink ellenére is elszáradnak.


Ha neked is megfordult már a fejedben, hogy bárcsak a növényeid valóban képesek lennének kommunikálni, hogy mi a baj, akkor jó hírünk van: a kutatók nemrég felfedezték, hogy a szenvedő növények szó szerint segítségért kiáltanak – számolt be róla a Better Homes & Gardens.

A Cell című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban a tudósok arról számoltak be, hogy a stresszes növények ultrahangos léghangokat bocsátanak ki, amelyek információt hordoznak arról, hogy milyen állapotban vannak. Ezek a hangok a kattogástól a pukkanásig hangokig váltakoznak – a növények különböző hangokat produkáltak attól függően, hogy miért voltak stresszesek. Ezeket a hangokat 3-5 méter távolságból is érzékelhették az elég érzékeny hallású emlősök és rovarok.

Ebben a tanulmányban egy nagyon régi tudományos vitát oldottunk meg: ebizonyítottuk, hogy a növények valóban bocsátanak ki hangokat! Úgy tűnik, hogy egy idilli virágmező meglehetősen zajos hely lehet, csak éppen mi nem halljuk a hangokat

− mondta Lilach Hadany professzor, a tanulmány vezetője.

belt\u00e9ri n\u00f6v\u00e9nyek

Fotó: Unsplash

A növényeknek nyilvánvalóan nincsenek hangszálaik; a gyanú szerint a hangot kavitáció hozza létre − ez a kifejezés arra utal, ahogyan a folyadékban lévő buborékok vagy üregek mozognak. A kavitáció az oka annak, hogy pukkanó hangot hallunk, amikor az ujjpercünket ütögetjük.

Mi az oka ezeknek a segélykiáltásoknak? Ezt még nem sikerült kideríteni, de a növényvilágban határozottan kíváncsiak arra, hogy a növények mit kommunikálnak egymással és a környező ökoszisztémával. A felfedezéseknek a mezőgazdaságra is nagy hatása lehet.

Úgy véljük, hogy az emberek is hasznosíthatják ezeket az információkat, ha megfelelő eszközökkel rendelkeznek, például olyan érzékelőkkel, amelyek jelzik a termesztőknek, ha a növényeknek öntözésre van szükségük

− mondta Hadany.

Nyitókép: Unsplash