orchidea

Ezzel a 7 szobanövénnyel vedd fel a harcot a penész ellen

A penész az egyik leggyakoribb beltéri szennyezőanyag, és komoly hatással lehet az egészségünkre, ha nem tartjuk kordában. Van azonban egy természetes és praktikus módja annak, hogy elkerüljük ezt a kellemetlenséget: a növényeink.


A szobanövényekkel természetes módon enyhíthetjük a problémát, és csökkenthetjük a levegő nedvességtartalmát. Szakértők árulták el, hogy melyek azok a könnyen gondozható fajták, amelyekkel duplán jól járunk. Ide tartozik például a póknövény és a békeliliom, valamint trópusi kedvencek, a pálmák és páfrányok.

A lakásban a penészgombát a túlzott páratartalom okozza. A meleg és nedves helyiségek, például a fürdőszobák különösen veszélyeztetettek ilyen szempontból. Az, hogy egy növény mennyire képes csökkenteni a páratartalmat, a leveleken keresztül történő nedvesség felszívásra való képességétől függ.

​Szobaborostyán

A szobaborostyán eltávolítja a levegőben lévő penészgombát és más „kellemetlenségeket" is. Legjobban világos, közvetett fényben fejlődik, és rendszeres öntözést igényel. Ne felejtsd el távol tartani a háziállatoktól − levelei mérgezőek számukra.

​Vitorlavirág / békeliliom

vitorlavir\u00e1g

Fotó: Unsplash

A békeliliom szereti az árnyékot, és magas páratartalom mellett is jól érzi magát, így tökéletes választás a penészesedésre hajlamos területekre. Levelein keresztül a levegőn keresztül veszi fel a nedvességet, és nincs szüksége közvetlen napfényre a virágzáshoz. Ez a növény gyönyörű fehér virágokkal rendelkezik, de mérgező lehet a háziállatokra, ezért ne legyen az útjukban.

​Pálmák

A pálmák remek választásnak bizonyulnak a páratartalom szabályozására és a penészedés megakadályozására, mivel leveleiken keresztül elnyelik a nedvességet. Az Areca-pálmák, a bambuszpálmák, a nőpálma, a törpe datolyapálma és a nádpálma fajtái közül érdemes választani.

​Boston páfrány

A bostoni páfrány a nedves éghajlaton virágzik, és természetes módon elnyeli a levegő nedvességét, és kiegyenlíti a páratartalom szintjét az otthonodban. A túléléshez mindössze közvetett napfényre és rendszeres öntözésre van szüksége.

​Anyósnyelv / kígyónövény

any\u00f3snyelv

Fotó: Unsplash

Ez a szívós és alkalmazkodó növény egy másik penésznyelő fajta. Legjobban világos helyen és meleg hőmérsékleten fejlődik.

​Orchideák

Az orchideák nemcsak gyönyörűen néznek ki, de segítenek csökkenteni a páratartalmat is a lakásban. Minden tápanyagukat és nedvességüket a körülöttük lévő levegőből nyerik.

​Pókvirág

Ez egy népszerű szobanövény, amely nagyszerűen eltávolítja a káros szennyeződéseket a lakásban. Gondozása is egyszerű.

Forrás: Country Gardener

Nyitókép: Shutterstock