Mojito és limonádék világos háttéren

Az egyik legnépszerűbb nyári ital, pedig kicsit sem frissítő

Sokan választjuk a limonádét nyáron, ha valami friss, alkoholmentes üdítőre vágyunk. De előfordult már, hogy megittunk egy pohár limonádét és valamiért még mindig nagyon szomjasnak éreztük magunkat? Nem véletlenül.

Bár kétségkívül finom és hűs, nem biztos, hogy a limonádé a legjobb ital, ha azonnali folyadékpótlásra van szükségünk. Bár elsődleges összetevője a víz, ne felejtsük el limonádét alkotó egyéb összetevőket sem.

A cukor például energiát adhat, de valójában dehidratálhat az ozmózis révén – ez az a folyamat, melynek során a víz a sejtekből távozik, hogy helyreállítsa a vér egyensúlyát –, így a szervezet sejtjeinek több vízre van szükségük az elvesztett mennyiség pótlásához.

Mivel a legtöbb limonádéhoz cukrot adnak a savanyú íz ellensúlyozásaképp, a cukor által okozott természetes ozmózisfolyamat megszüntetheti az italban lévő víz és citrom hidratáló hatását.

Bármilyen más hozzáadott édesítőszer szintén elősegítheti az ozmózist, amitől dehidratáltnak érezzük magunkat, függetlenül attól, hogy mennyi limonádét iszunk.

Jobb alternatíva

A limonádé helyett sokkal előnyösebb, ha citromszeletekkel ízesített vizet iszunk. Ez az egyik legfrissebb ital, amit nyáron fogyaszthatunk. Ugyanazt a ropogós, hideg ízt nyújtja, mint a limonádé, de sokkal üdítőbb, mivel nincs ozmózishatása a cukornak.

A citromos víz egyetlen hátránya, hogy a citromszeletekről baktériumok juthatnak a vízbe. Vannak azonban más módok is arra, hogy a vizet még frissítőbbé tegyük.

Ha több elektrolitot szeretnénk, de elkerülnénk a cukros italokat, akkor adjunk egy szelet görögdinnyét, egy kis gyömbérport vagy egy kis kókuszvizet a vízhez. Különösen a görögdinnyét és más dinnyefajtákat jó hozzáadni egy pohár vízhez, mivel nemcsak ízesítik azt, de a dinnye magas víztartalma miatt növelheti a megivott vízmennyiséget.