Ezért ne mosd meg a nyers csirkét főzés előtt!

Ezért ne mosd meg a nyers csirkét főzés előtt!

Az élelmiszerbiztonsági hatóságok világszerte azt javasolják, hogy főzés előtt ne mossuk meg a nyers baromfit. De mi is ennek az oka pontosan?


A javaslat ellenére a csirke mosása továbbra is igen népszerű. Az ausztrál Élelmiszerbiztonsági Információs Tanács felmérése szerint az ausztrál háztartások csaknem fele mossa meg a nyers csirkét főzés előtt. A holland kutatás szerint a fogyasztók 25%-a gyakran vagy szinte mindig megmossa a csirkét.

Ez azonban roppant veszélyes szokás is lehet. Ugyanis, a csirke mosása roppant veszélyes baktériumokat szórhat szét a konyhában. A legjobb, ha a csirkét megmosás nélkül, alaposan megfőzzük, így az biztonságosan fogyasztható.

Csirke és a baktériumok

A helytelen főzési hőmérséklet és a különböző élelmiszerek közötti keresztszennyeződés a két legfontosabb tényező, amely az élelmiszerek által okozott megbetegedésekhez kapcsolódik.

Ez különösen a baromfihúsra vonatkozik. Az élelmiszerek által okozott megbetegedések két vezető oka a Campylobacter és a Salmonella baktérium, amelyek gyakran előfordulnak a nyers baromfihúsban.

De miért mossák meg sokan a nyers baromfit?

A nyers baromfi mosásának veszélyeiről szóló felvilágosító kampányra adott fogyasztói válaszok egyik elemzése rávilágított arra, hogy miért mossák még mindig sokan a nyers csirkét főzés előtt.

Egyesek úgy vélik, hogy a csirkehúsról le kell mosni az ürüléket és egyéb anyagokat. De igazából a modern feldolgozási technikák azt jelentik, hogy a csirkehúsnak már nincs szüksége további tisztításra.

Mások pedig úgy vélik, hogy az enyhén savas oldattal (például ecettel vagy citromlével) történő mosás elpusztítja a baktériumokat.

Ezzel szemben kutatások kimutatták, hogy a nyers baromfi citromlében vagy ecetben történő mosása nem távolítja el a baktériumokat, és növelheti a keresztszennyeződés kockázatát.

Bár a nyers baromfihús mosása nem ajánlott, úgy tűnik, hogy sokan képtelenek erről a szokásról lemondani. Ha ragaszkodunk a csirkehús mosásához, akkor azt inkább egy kisebb lavór vízbe tegyük, ne pedig folyó csap alatt. Ez segít csökkenteni a keresztszennyeződés kockázatát, és biztonságban tartja a konyhát.

Nyitókép: Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash

(Lifehacker)