Ágyban fekvő és zenét hallgató nő

Öngondoskodás vagy önmarcangolás ez az elsőre jónak tűnő trend?

Egyre népszerűbb trend az alábbi pihentető jelenség, valójában azonban több kárt okozhat, mint jót.

Sokunk számára csábító az egész napot az ágyban tölteni és sorozatokat nézni, olvasni vagy egyszerűen csak lustálkodni. Ez első gondolatra akár még jó ötletnek is tűnhet, hiszen ki ne érdemelné meg a pihenést, azonban mégsem biztos, hogy hatékony megküzdés a fásultsággal vagy fáradtsággal szemben.

Az angolul bed rotting néven ismert jelenség lényegében azt jelenti, hogy hosszabb időt töltünk az ágyban különböző tevékenységekkel, például szunyókálással, a közösségi médiában való görgetéssel, filmek és sorozatok nézésével és hasonlók.

Bár kezdetben erre úgy tekintettek, mint kellemes menekülésre a mindennapi élet feladatai elől, amely megadja a valóban megérdemelt pihenést és kikapcsolódást, a bed rotting vitákat váltott ki a mozgásszegény életmód lehetséges következményeiről – amikor valaki napi hat vagy több órát tölt ülve vagy fekve.

Persze, az ágyban maradás sokak számára vonzónak tűnhet. Thijs Launspach holland pszichológus szerint ennek oka lehet unalom, de energiafeltöltődés is egy feszített munkahét után. Emellett lehet reakció a teljesítményszorongásra vagy a teljesítménykényszerre, és, persze, megszokott viselkedés is.

Bár jó módja lehet a stresszből való regenerálódásnak, egy ponton átcsúszik a külvilág elől való elrejtőzésbe, ami nem feltétlenül jó dolog.

Bár az ágy kényelmes és ismerős környezete biztonságérzetet nyújthat, főleg a stresszes vagy nyomasztó időszakokban, számos tényező befolyásolja azt, hogy miért ragadunk ott folyamatosan, ami magában foglalhatja a mentális és/vagy fizikai egészséget.

Van, aki depresszióval vagy más mentális problémával küzd, ezért lehet számára csábító az ágyban fetrengés, de
szakítás vagy gyász, esetleg fiziológiai probléma is állhat a háttérben. Ezen okok miatt érdemes szakember segítségét kérni, ha azt tapasztaljuk, hogy túl gyakran ragadunk hosszú időre az ágyban.

Következmények

Bár a bed rotting átmeneti menekülést biztosíthat, ennek is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Egyrészt lehetőséget kínál a kikapcsolódásra és feltöltődésre, lehetővé teszi, hogy az öngondoskodást helyezzük az előtérbe, de a hosszan tartó ágyban roskadás mozgásszegény életmódhoz vezethet, ami potenciálisan hatással lehet a fizikai egészségre, mivel hozzájárulhat olyan problémákhoz, mint az izomsorvadás, a rossz testtartás és a megzavart alvásminták.

Emellett a túlzott képernyőidő és az egészségtelen étkezési szokások tovább súlyosbíthatják az általános jóllétet.

„Tehát természetesen tudjuk a pszichológiából, hogy a sok pihenés nagyon jót tesz a mentális egészségnek, és a sok alvás alapvető fontosságú. A többnapos ágyban roskadást azonban nem javasolnám. Különösen akkor nem, ha ez elszigetelődéshez vezet, ahhoz, hogy nem tudod elvégezni azokat a dolgokat, amelyeket el akartál végezni... ha ez elkerülési magatartás. Azt is tudjuk a kutatásokból, hogy pszichológiai szempontból nagyon fontos, hogy legyen körülöttünk egy támogató csoport vagy rendszeres interakciókat folytassunk más emberekkel”

– fogalmazott Launspac.

Az ágyban maradással az eleve szorongással és depresszióval küzdők állapota valószínűleg rosszabbodni fog, és nem old meg semmit, csak még inkább kivonjuk magunkat egy helyzetből, és meghosszabbítjuk, hogy foglalkozni kelljen vele.

A bed rotting az alvásra is rontó hatással lehet, mivel amikor ágyban vagyunk, a szervezet természetes módon arra van kondicionálva, hogy bizonyos hormonokat szabadítson fel, amelyek kikapcsolásra szólítanak fel. Ha egész nap az ágyban maradunk, majd megpróbálunk lefeküdni és aludni is, anélkül, hogy valaha is szünetet tartanánk, az agyunk összezavarodik, és nem fogja tudni, mikor akarunk elaludni és mikor ébren maradni, így valószínűleg megnő az álmatlanság kockázata.

Hogyan tehetünk ellene?

Az bed rotting időnként teljesen elkerülhetetlen, a szakértők azonban azt javasolják, hogy az egészséges életmód fenntartása érdekében teremtsünk egyensúlyt a pihenés és az aktivitás között valamilyen mozgás beiktatásával, az ágyban roskadás után kijelölt órákban.

Ahhoz, hogy megtörjük az ágynyugalom körforgását, fontos, hogy reális célokat tűzzünk ki a napi tevékenységek és a mozgás fokozatos visszaállítására. Az egészségesebb rutin kialakításában segíthet egy strukturált időbeosztás kialakítása, amely konkrét időintervallumokat tartalmaz a produktív feladatokra, a testmozgásra és a szociális interakciókra.

Az alábbi tippek segíthetnek:

  • Öltözzünk át: Vegyük át a pizsamát egy kényelmes ruhára, ez segíteni fog az elmének, hogy a teljes lustulásból munka üzemmódba kapcsoljon.
  • Menjünk ki a szabadba: akár öt percre is, de mozduljunk ki, hogy a testünk közvetlen napfényt és energiát kapjon.
  • Mozgás: Egy könnyű nyújtás vagy néhány egyszerű gyakorlat elvégzése ellensúlyozhatja a hosszan tartó ágyban fetrengés negatív hatásait.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock