Serpenyőben főző kéz

Mindenhol ott vannak, de csökkenthető az örök vegyi anyagoknak való kitettség

A tapadásmentes serpenyőktől a foltálló kanapékig a leginnovatívabb mindennapi termékek némelyike per- és polifluoralkil anyagok (PFAS) felhasználásával készül.

Az örök vegyi anyagokat, melyek nem bomlanak le, az 1950-es évek óta használják a legkülönbözőbb fogyasztói és kereskedelmi alkalmazásokban. Ezek az anyagok taszítják a vizet és az olajat, ellenállnak a magas hőmérsékletnek, és felületaktív anyagként segítik a különböző típusú folyadékok keveredését.

Körülbelül 15 000 különböző PFAS vegyi anyag létezik összesen, melyeknek mind kissé eltérő a kémiai összetétele, de mindegyikük rendelkezik legalább két szén-fluor kötéssel.

A rendkívül erős kötések miatt a PFAS-ek nem bomlanak le könnyen. Tehát az a kötés, amely a PFAS-eknek néhány egyedi tulajdonságát biztosítja, egyben azt is okozza, hogy felhalmozódnak és évtizedekig megmaradnak a szervezetünkben és a környezetben.

2020-ban a fluorpolimerek (a PFAS-ok egyik alcsoportja) értékesítése csak Európában meghaladta a 39 000 tonnát. Mivel folyamatosan hatalmas mennyiségű PFAS kerül a világba, ezek a rendkívül tartósan megmaradó vegyi anyagok nem kapnak esélyt a lebomlásra, mielőtt még több kerülne hozzájuk.

Nem meglepő módon mindenhová eljutnak, az esővíztől és a hótól kezdve a talajon át a talajig és a talajvízig, ennek következményeként pedig a PFAS felhalmozódott az élelmiszerláncban és az emberekben.

A PFAS-nek való kitettséget lehetetlen teljesen elkerülni – ezek a vegyületek szinte mindenhol jelen vannak – de jelentősen csökkentheti az expozíciót a nem alapvető PFAS-sel közvetlenül kezelt tárgyakkal való érintkezés kerülése, és ahol csak lehet, PFAS-mentes alternatívák választása.

Az alábbi négy terméktípusra érdemes odafigyelni.

1. Foltálló textíliák

Szőnyegek, kanapék, autók – mind olyan helyek, ahol sok időt töltünk, és ha a szövetet, amellyel érintkezünk, PFAS-sel kezelték, az lehetőséget jelent az annak való kitettségre.

Az emberek az ilyen termékekkel érintkezésbe került por lenyelése, valamint közvetlen érintkezés és a bőrön keresztüli felszívódás révén is ki lehetnek téve ezeknek a vegyi anyagoknak. Hagyományosan a folteltávolító termékek legalább egy PFAS-t tartalmaznak, beleértve a ma már betiltott perfluoroktán-szulfonsavat (PFOS) vagy perfluor-hexán-szulfonsavat (PFHxS), valamint más, hasonló szerkezetű PFAS-t is.

Szőnyegek és kanapék vásárlása során ne vegyeükigénybe a kiegészítő foltálló opciót, hacsak nincs garantáltan PFAS-mentes opció.

2. Élelmiszer-csomagolás és főzőedények

A PFAS-eket elvitelre szánt dobozok, zsírálló papírok, műanyag edények, sőt eldobható tányérok és tálak készítéséhez is használják. Az elviteles ételek és az eldobható csomagolások kerülése valószínűleg csökkenti a PFAS-eknek való kitettséget. Érdemes újrahasználható edényeket használni, amelyek címkéjén feltüntetik, hogy PFAS-mentesek.

A PFAS sok tapadásmentes edényben is megtalálható, és ahogy ezeket felmelegítik, megkarcolódnak vagy a felületük kopni kezd, a PFAS a serpenyőből az elkészítendő ételbe kerülhet. Amint a tapadásmentes bevonat kezd leperegni, cseréljük ki őket PFAS-mentes lehetőségekre, például kerámiára, rozsdamentes acélra vagy öntöttvasra.

3. Kültéri ruházat

A PFAS-eket a kültéri ruházat, például kabátok, kesztyűk és nadrágok vízszigetelő tulajdonságainak biztosítására használják. Tanulmányok azonban kimutatták, hogy nem maradnak a kezelt termékekben, és idővel lassan kivándorolnak.

Ha újra kezelünk egy régi ruhadarabot, amely elvesztette vízszigetelő tulajdonságait, mindenképpen ellenőrizzük, hogy PFAS-mentes-e.

Számos márka, köztük a Patagonia, a North Face és a Columbia már PFAS-mentes változatokat is gyárt.

4. Kozmetikumok

A PFAS-ek számos kozmetikumban, például alapozókban, korrektorokban, balzsamokban, szájfényekben, valamint a tisztítókban és a haj- és borotválkozási termékekben is megtalálhatók.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a kozmetikumok néha növelhetik a PFAS-ok azon képességét, hogy átjussanak az emberi bőr gátján és bejussanak az emberi szervezetbe.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock