Szakadt papírfal lyukából kilógó orr

Ezért érdemes inkább orron keresztül venni a levegőt

Sokkal előnyösebb, mint gondolnánk.


Valószínűleg már hallottuk, hogy az orron keresztül lélegezni jobb, mint a szájon. Nem véletlenül ösztönzik az orron keresztül történő légzést.

„Evolúciós szempontból ez a standard alapértelmezett üzemmód – az orron keresztül történő légzés”

– mondja Dr. Sam Huh, a Mount Sinai Brooklyn Kórház fül-orr-gégész főorvosa.

Hozzáteszi, amikor újszülöttek vagyunk, alapvetően csak az orrunkon keresztül tudunk lélegezni.

Egészségügyi előnyeit tekintve az orron keresztül történő légzés jobb, melynek számos oka van.

Először is, az orrszőrzetünk kiszűri a belélegzett szennyeződések egy részét, magyarázza Huh.

„Sok nyálkánk is van, ami mintegy csapdába ejti a kisebb dolgokat, amelyek potenciálisan veszélyesek lehetnek, mint például a kis gombaspórák vagy a pollenek, esetleg baktériumok, vírusok.”

Ráadásul fiziológiailag az orrunk úgy van kialakítva, hogy lelassítsa a levegőt, amikor átáramlik rajta, hogy felmelegítse a testhőmérsékletre, így amikor a levegő eljut a tüdőbe, teljesen párásodik, teszi hozzá Dr. Kenneth Fletcher, a nashville-i Vanderbilt Health fül-orr-gégészet - fej- és nyaksebészet docense.

A tüdőnk nem szereti a száraz levegőt, mindig kell valamilyen nedvesség, hogy nyitva maradjon és megfelelően működjön.

A szájon át történő légzés kellemetlenségekhez, sőt, akár fogászati problémákhoz is vezethet

„A szájon keresztül történő légzés ... eléggé kiszárító lehet, ami torokpanaszokhoz vezethet”

– mondja Dr. Peter Manes, a Yale Medicine rhinológusa és a Yale School of Medicine sebészet-orr-gégészet docense.

A túl sok szájon át történő légzés továbbá olyan problémákhoz vezethet, mint a megnagyobbodott mandulák, a fogcsikorgatás, állkapocsízületi problémák, fogkopás, fognövési rendellenesség, parodontális betegségek és még sok más.

Bár összességében jobb az orron keresztül lélegezni, vannak esetek, amikor ez szükséges, például amikor megfázással küzdünk. Tehát nem szabad megpróbálnunk teljesen elhagyni a szájon át légzést.

„Ez nem azt jelenti, hogy a szájon át történő légzés rosszat tesz. Csak azt jelenti, hogy az orron keresztül történő légzés előnyösebb

– magyarázza Manes.

A szájtapaszozás olyan gyakorlat, melynek során alvás közben egy apró lyukakkal ellátott tapasszal ragasztják le a szájukat az ezt alkalmazók, hogy az orrukon keresztül lélegezzenek. Ez az utóbbi hónapokban egyre népszerűbbé vált, nagyrészt a TikTok-videóknak köszönhetően, de a szakértők szerint nem ez az ideális módja az orrlégzés elérésének.

„Az általános tanács valószínűleg az lenne, hogy ne tegyük ezt anélkül, hogy valamilyen utasítással vagy valamilyen vizsgálattal megállapítanánk, hogy miért a szánkon át veszünk levegőt”

– javasolja Fletcher.

(Huffpost)

Nyitókép: Shutterstock