Caprese szendvics, olíva olajjal leöntve

4 ételkombó, amit a gasztroenterológusok szerint rendszeresen ennünk kellene

Vannak ételek, amelyek nemcsak ízletesebbek, de egészségesebbek is, ha együtt fogyasztjuk őket. Bár elsőre meglepőnek tűnhet, bizonyos ételkombinációk révén a szervezetünk sokkal hatékonyabban képes felszívni a bennük rejlő értékes tápanyagokat.


Dr. Will Bulsiewicz gasztroenterológus nemrég osztotta meg az Instagramon kedvenc egészséges ételpárosításait. Szerinte nem csak az ízélmény számít, ezek a kombinációk segítenek, hogy a legtöbbet hozzuk ki az ételeinkből.

Íme négy ételpárosítás, amit érdemes gyakrabban fogyasztanunk.

1. Paradicsom olívaolajjal

Ez a páros már önmagában egy mediterrán álom, de nem csak a pizzán és a tésztán működik jól.

„A paradicsom likopint tartalmaz, ami egy zsírban oldódó antioxidáns vegyület, és valóban véd a szívbetegségek ellen, valamint csökkenti az oxidatív stresszt”

– mondja Bulsiewicz.

Szóval, legközelebb csepegtessünk egy kis olívaolajat a paradicsomos pirítósunkra, vagy dobjunk össze egy jó kis caprese tésztasalátával!

2. Kurkuma fekete borssal

A kurkuma már önmagában is igazi szupersztár a konyhában, ráadásul gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

A gond az, hogy a kurkumin nehezen szívódik fel, azonban ha fekete borssal együtt fogyasztjuk, amely egy piperin nevű bioaktív vegyületet tartalmaz, az nagymértékben fokozhatja a kurkumin felszívódását és biológiai hasznosulását.
Tökéletes például egy kurkumás lattéban, vagy ha szeretnénk valami ütőset, kipróbálhatjuk a citromos-gyömbéres-kurkumás fagyasztott shotot!

Figyelmedbe ajánljuk! 10 tévhit az egészséges étkezésről, amit jobb lenne elfelejtenünk

3. Spenót citrusfélékkel

A vasban dús spenót segít a mindennapos energiaszintünk megtartásában, csakhogy a benne lévő nem-hem típusú vas nehezebben szívódik fel.

A vas kétféle formában található meg az ételekben. Van az úgynevezett hem-vas, amit főleg az állati eredetű ételek, tartalmaznak, és van a nem hem-vas, ami inkább a növényi ételekben fordul elő. A különbség az, hogy a húsokban lévő hem-vas sokkal könnyebben felszívódik a testünkben, mert van hozzá egyfajta segítőrendszer a bélben, míg a növényi vas viszont nem tudja ezt a kaput használni, így sokkal nehezebben szívódik fel.

Itt jön képbe a C-vitamin. Egy kis citromlé, vagy pár narancskarika a salátánkra, és máris sokkal jobban hasznosul a vas.

Ha salátát készítünk, ne felejtsünk el egy kis citrusos dresszinget is készíteni hozzá, például egy házi citrusos vinaigrette-t.

4. Fokhagyma mézzel

Bár elsőre szokatlannak tűnhet, a fokhagyma és a méz párosa megéri a figyelmet. Különösen jól működik például olyan egytálételekben, mint a mézes-fokhagymás csirkecomb répával és brokkolival. A fokhagyma tele van allicinnel, ami erősíti az immunrendszert, de sajnos gyorsan lebomlik. A méz viszont segít megőrizni az allicint, ráadásul önmagában is tele van jótékony hatással.

(Eating well)

Borítókép: Shutterstock