Konyha padlóján vidáman ülő és eszegető pár

A boldog párkapcsolatokban biztos megvan ez a dolog

A tervezett tevékenységek és a kijelölt randevú esték valóban szórakoztatóak lehetnek.

A rutin gondolata a kapcsolatban unalmasan hangozhat, kialakulása azonban nem jelenti azt, hogy a kapcsolat halálra van ítélve. A rutinok struktúrát, következetességet és stabilitást biztosítanak a kapcsolatokban, mondja Sabrina Romanoff klinikai pszichológus.

Ráadásul a fix rutin adhat a párnak valamit, amire várni lehet. Ellenkező esetben, ha nem iktatunk be randevúkat és egyéb rutinokat a kapcsolatba, előfordulhat, hogy nem tudunk annyi időt együtt tölteni a másikkal, amennyit szeretnétek.

„Az élet kötelezettségei miatt előfordulhat, hogy a pár olyan spontaneitásra vár, ami sosem történik meg, vagy nem következetes, illetve nem elégséges a kapcsolat ápolásához”

– mondja Claudia de Llano pár- és családterapeuta.

Az alábbiakban összeszedtük, hogyan használhatnak a rutinok a kapcsolatnak:

 • Fokozott stabilitás: A spontaneitás izgalmas lehet, de a másik oldala a stresszes kiszámíthatatlanság lehet. A rutinok megnyugtatóak, mert stabilitást és ismertséget biztosítanak, mondja Dr. Romanoff. A stabilitás pedig kulcsfontosságú összetevője a hosszú távú, elkötelezett kapcsolat fenntartásának.
 • Erősebb kötelék: Ahogy partnerünkkel belerázódunk a rutinba, úgy tudjuk azt úgy alakítani, hogy mindkettőnkek megfeleljen, és mindkettőnk preferenciáinak megfeleljen. Ez a tanulási folyamat segíthet megerősíteni a köteléket és javítani a kapcsolatot.
 • Tartalmasabb minőségi időtöltés: A rutinok segíthetnek abban, hogy együtt töltsünk időt a másikkal, miközben olyan tevékenységeket végzünk, amelyeket mindketten élvezünk. Ez segíthet abban, hogy az együtt töltött minőségi időt tartalmasabbá tegyük.
 • Nagyobb elkötelezettség: Az időbeosztás szándékos elkötelezettséget teremt arra, hogy tudatosan legyünk jelen a partnerünk és a kapcsolatunk iránt.
 • Nagyobb érzelmi intimitás: Az élmények megosztása és a partnerrel való közös tevékenység az összetartozás érzését teremti meg, ami fokozott intimitáshoz vezet.
 • Fokozott bizalom: A rutinok segítenek megteremteni a következetesség és a megbízhatóság érzését a kapcsolatban. Ez nagyobb bizalomhoz vezethet a partner és a kapcsolat iránt.
 • Kevesebb stressz és konfliktus: A kiszámíthatatlanság stresszes lehet, és néha konfliktushoz vezethet, ha valamelyik partner elvárásai nem teljesülnek. Az állandó rutin segíthet kiküszöbölni a stresszt és a konfliktusokat.

Rutinok a minőségi idő növeléséért

Íme néhány elem, amelyet beilleszthetünk a napi rutinunkba, hogy javítsuk a partnerünkkel töltött minőségi időt:

 • Közös reggeli séta: Egy reggeli séta növelheti az együtt töltött minőségi időt, miközben segíthet a testmozgásban és abban is, hogy több időt töltsünk a természetben. Ha az időbeosztásunk nem teszi lehetővé hétköznapokon, akkor hétvégén is beiktathatjuk ezt.
 • Közös vacsora: A minden esti közös vacsora fontos napi rituálé lehet, amely segít abban, hogy úgy érezzük, kapcsolatban állunk egymással. Együtt is főzhetünk, vagy feloszthatjuk a főzés és a takarítás feladatait.
 • Közös fogmosás: Romanoff szerint még az olyan apró dolgok is, mint a közös fogmosás az este végén, olyan rutin, amely kötődést és kapcsolódást biztosíthat.
 • Közös filmnézés: keressünk olyan filmeket és sorozatokat, amiket mindketten szeretünk, hogy együtt nézhessük őket a kikapcsolódás érdekében. Felváltja válasszuk ki a műsorokat, és akkor biztos nem lesz vita, ki mit szeretne nézni.
 • Heti egy randi este: Ez még akkor is fontos rituálé lehet, ha együtt élünk, és minden nap együtt vacsorázunk, mert ha a partnerünket randevúnak és nem csak szobatársnak látjuk, az segíthet életben tartani a szikrát a kapcsolatban. Ez egy kézzelfogható módja lehet annak is, hogy megmutassuk egymásnak, mennyi erőfeszítést és energiát fektetünk a kapcsolatunkba.
 • Új dolgok: Törekedjünk arra, hogy új dolgokat próbáljunk ki együtt, és vállaljunk kockázatot párként, hogy olyan élményeket teremtsünk, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy sebezhetőek legyünek, és többet tudjunk meg egymásról, mondja Romanoff.
 • Utazás: Törekedjünk arra, hogy évente egy vagy két alkalommal együtt utazzunk. Tervezzük meg a nyaralási napokat ennek megfelelően, és keressünk új úti célokat, amelyeket együtt fedezhetünk fel.

Ha meguntuk a rutint

Ezt tehetjük, ha meguntuk a rutint:

 • Újratervezés: Ha unjuk a rutint, itt az ideje, hogy ezt közöljük a partnerünkkel, és újratervezzünk. Ez egy lehetőség arra, hogy megbeszéljük, felfedezzéük és megismerjük egymást és magunkat. Maradjunk nyitottak az életükl, a kapcsolatunk és a személyes fejlődésünk újratervezésére.
 • Cseréljük le azokat a dolgokat, amelyek nem működnek: Engedjünk el egy olyan rutint, ami már nem működik, és hozzunk létre egy újat. Ha több időt töltünk együtt, végül a megszokott rutinok megtörése egy új rituálé elindításának módjává válhat.