Összetört szív formákat ábrázoló plakátokat tartó férfi és nő

Képes egy párkapcsolat működni szakítás után?

5 ok, amiért a válasz valószínűleg nem.

Viszonylag nehéz elérni, hogy egy kapcsolat hatékonyan működjön a szakítás után. Kevés kivételtől eltekintve a múltbeli düh, bűntudat, gyász és elutasítás érzései miatt nem lehet újraépíteni a kapcsolatot. Íme 5 ok, amely megmutatja, hogy miért nem fog valószínűleg működni egy kapcsolat a szakítás után.

1. Mindig lesz bennünk neheztelés

Ha a másik véget vet a kapcsolatunknak, szembe kell néznünk a düh, a bűntudat és a neheztelés érzéseivel. Ha újra kapcsolatba akarunk lépni a volt partnerrel, fokozatosan szembe kell nézünk ezekkel a bűntudat-érzésekkel. Nem tudunk tökéletes kapcsolatot kialakítani azzal a személlyel, akivel korábban szakítottunk.

2. Rossz emlékeket őrzünk

A szakítás általában személyiségbeli ellentétek vagy családi problémák miatt következik be, ráadásul sokszor a szégyenérzettel is szembe kell néznünk. Ezeket a nehézségeket nem tudjuk azonnal leküzdeni vagy teljesen elfelejteni a rossz emlékeinket. Ezek az emlékek gyakran megcsapják a tudatunkat, hogy emlékezzünk a múltbéli sérelmekre, ezért necces a kapcsolat fenntartása a másikkal a szakítás után is.

3. Frusztrált érzéseink vannak

Egy szakítás után tudatosabbá válunk a jövőnkkel kapcsolatban, de frusztráltabbak is lehetünk, nem bízunk meg vakon senkiben. Sokszor értelmetlennek is tartjuk ilyenkor magunkat. Ha a volt partnerünk újra akarja építeni a kapcsolatot, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a vele kapcsolatos korábbi tapasztalatainkat.

4. Nem akarunk kockáztatni

Ha korábban problémás volt a kapcsolatunk, nem tudunk újra kockázatot vállalni egy egészségtelen kapcsolatban. Nem engedjük, hogy a volt partnerünk megismételje velünk a mérgező kapcsolatot, nem fogunk neki többé hinni. Nem hagyhatjuk, hogy a hűtlen énje karmai közé kerüljünk. Valószínűleg nem lennénk képesek megbízni benne.

5. Nincsenek intenzív érzéseink éppen

Szakítás után nem a szeretetteljes gondolatokra koncentrálunk, és talán hiányoznak a szenvedélyes érzések a volt partner iránt. Nem akarunk visszaemlékezni azokra a pozitív véleményekre, amelyek a partnerünkről szólnak. Ennek következtében elveszíthetjük a szerelembe vetett bizalmunkat.

(Good Men Project)

Nyitókép: Shutterstock