Piros foltos bőrét vakaró kéz

Pikkelysömör vagy ekcéma? Így tudjuk megkülönböztetni

A pikkelysömörnek van egy kifejezetten csak rá jellemző tünete.


Ha állandóan vakarózunk, mert száraz, vörös foltok jelennek meg a bőrünkön, lehet, hogy ekcémánk van. Vagy pikkelysömör? A két krónikus bőrbetegség határozottan különbözik egymástól, de nagyon nehezen megkülönböztethető a laikusok számára.

Gyakran összekeverik őket, mivel nagyon hasonlóan nézhetnek ki. Mindkettő vörös foltokkal és plakkokkal jelentkezik, amelyek pikkelyesek és viszkethetnek, és a test hasonló területeit érinthetik.

Ekcéma

Az ekcéma diagnózis a Nemzeti Ekcéma Szövetség (NEA) szerint a bőrbetegségek egy csoportjára utal, amelyek viszketést, gyulladást és kiütéseket okoznak. Az ekcémás roham magában foglalhatja a hét gyakori állapot egyikét, többek között az atópiás dermatitist és a kontakt dermatitist.

Az atópiás dermatitisz az ekcéma leggyakoribb formája, amely általában kora gyermekkorban kezdődik. Viszkető, leggyakrabban az arcon és a térd mögötti lágy részen jelentkező kiütésekkel jár. A viszketés az ekcéma minden típusának leggyakoribb tünete, amely valakinél enyhe, míg másoknál akár vérzést okozó, erősebb formában jelentkezik.

A NEA szerint a többi tünet a következő:

 • Száraz, érzékeny bőr
 • Gyulladt, vörös bőr
 • Durva, hámló foltok
 • szivárgás vagy kéregképződés
 • Duzzanat
 • Fájdalom

Pikkelysömör

Az ekcémához hasonlóan a pikkelysömörnek is több típusa létezik, a leggyakoribb a plakkos pikkelysömör, melynek tünetei a következők:

 • Vastag, kiemelkedő bőrfelületek – plakkok
 • A plakkokat borító száraz réteg, az ezüstös-fehér, úgynevezett pikkely
 • Viszketés

A plakkok, amelyek lehetnek nagyok vagy kicsik, bárhol megjelenhetnek a testen, de jellemzően a fejbőrön, a térdeken, a könyökön és a hát alsó részén.

A pikkelysömör a test más részeit is érintheti, beleértve az ízületeket is, ami arthritis psoriaticát okozhat. Az AAD szerint a tünetek közé tartoznak:

 • Duzzadt, érzékeny ízületek, általában az ujjakban vagy a lábujjakban
 • Fájdalom a sarokban
 • Duzzanat a lábak hátsó részén
 • Merevség

Ekcéma vs. pikkelysömör 

Az ekcéma és a pikkelysömör különböző krónikus állapotok, de mindkettő vörös, viszkető bőrkiütéseket okoz.

Az atópiás dermatitisznek általában kevésbé jól körülhatárolt a határa, nem olyan vastag a pikkelye, mint a pikkelysömöré és általában egy kicsit kérgesebb. Összességében az atópiás dermatitisz általában jobban viszket.

Egyik állapot sem fertőző, és az ekcéma és a pikkelysömör nem megelőzhető.

Mi okozza őket?

A tudósok nem tudják pontosan, hogy mi okozza az ekcémát, de valószínűleg genetikai eredetű, és olyan dolgok, mint a szappan vagy az illatanyagok allergiás reakciója váltja ki, egyéb környezeti tényezők, például a cigarettafüst, a környezetszennyezés és a stressz vagy a száraz bőr okozhatja.

A kutatások szerint a háttérben az állhat, hogy az ekcémás emberek immunrendszere valószínűleg túlreagál, és gyulladást okoz, amikor bizonyos kiváltó okokkal érintkezik, amitől a bőr kipirosodik és viszket.

Az ekcémához hasonlóan a pikkelysömörnek sincs pontosan ismert oka, de ez is a túlműködő immunrendszerhez kapcsolódik, amely felpörgeti az új bőrsejtek termelődését. A bőrsejtek általában egy hónap alatt nőnek és hullanak le, de a pikkelysömörben szenvedőknél a bőrsejtek néhány nap alatt végigmennek ezen a folyamaton. Ahelyett, hogy lehullanának, a sejtek felhalmozódnak a bőrön, vastag, hámló foltokat, plakkokat létrehozva.

Kezelési lehetőségek

Az ekcéma és a pikkelysömör nem teljesen gyógyítható, de a fájdalom csökkentése, a viszketés csillapítása és a foltok és plakkok fellángolásának minimalizálása kezelhető. Mindkét probléma kezelésével kapcsolatban keressünk fel bőrgyógyászt.

(Good Housekeeping)

Nyitókép: Shutterstock